Визу за Њемачку тражи 29 фирми

Маријана Миљић
Визу за Њемачку тражи 29 фирми

Бањалука - На конкурс за додјелу деташмана за рад у Њемачкој пријавило се 29 предузећа из РС, од којих је шест новопријављених, јер до сада нису конкурисала за рад у тој земљи.

На основу расписаног конкурса за додјелу 2.000 деташмана на нивоу БиХ, Српској припада контингент од једне трећине, односно 666 деташмана.

- Конкурс је био отворен 15 дана и предузећа су могла подносити пријаве до 19. августа. У том периоду запримили смо пријаве које се односе на редовни и посебни контингент. У редовном имамо 529 деташмана, а у посебном њих 137. Пријавило се 29 предузећа, од којих је шест новопријављених, а 23 су и до сада користила деташмане - казао је секретар Удружења грађевинарства, индустрије и грађевинског материјала при Привредној комори РС Миле Петровић.

Новопријављена су бањалучка предузећа "СД Системи" и "АBC Solutions", "Симпро градња" Добој, "Д Монтажа" Брод, "Метал бос" из општине Србац, те шамачки "Бадер".

- У даљем поступку комисија ће отворити пристигле пријаве и провјерити да ли су оне потпуне и исправне. Након тога биће обављено бодовање, те донесена коначна одлука о додјели деташмана. У даљој процедури фирме имају жалбени рок од осам дана, тако да ће свечана додјела деташмана бити уприличена од првог до петог октобра - казао је Петровић.

Колики је значај додјеле деташмана за рад у Њемачкој најбоље говори чињеница да домаћа предузећа на овом тржишту запошљавају око 700 радника.

- Наше фирме остварују приходе у Њемачкој веће од 30 милиона евра на годишњем нивоу и стичу велике референце. Од тог износа око 80 одсто се слије у РС на основу исплаћених плата које буду потрошене овдје. Осим, тога имају константно запослених око 700 радника на мјесечном нивоу, који остварују примања у Њемачкој која су далеко већа него на домаћем тржишту - казао је Петровић.

На конкурс су се могла пријављивати предузећа из области грађевинарства, изолатерства и монтажерства. На област грађевинарства односе се 262 деташмана, на изолатерство 156, а монтажерство 248 деташмана. Спољнотрговинска комора БиХ у сарадњи са ентитетским коморама расписала је 4. августа конкурс за додјелу 2.000 деташмана домаћим предузећима за послове у Њемачкој.

Услови

Фирме које су се пријавиле на конкурс морају бити кадровски и технички оспособљене да би извршиле уговорене послове, а морају имати и регистровано представништво у Њемачкој. Осим тога, морају имати и минимум 15 стално запослених у БиХ у дјелатностима за које конкуришу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана