Високе камате на дозвољени минус

Јелена Бјелица
Високе камате на дозвољени минус

Бањалука - Већина банака у РС одобрава клијентима да уђу у дозвољени минус на својим текућим рачунима, али за овај лако доступан извор новца камате се крећу и до 15,49 одсто.

Дозвољени минус је “кредит” на текућем рачуну грађана који имају редован прилив зараде или пензије и представља врло доступан извор новца, а на овај вид кредитирања се наплаћује најскупља камата на тржишту кредитних производа.

У Хипо Aлпе Aдрија банци Бањалука су истакли да њихови клијенти који су у посљедњи мјесец остварили редовно мјесечно примање имају могућност да траже дозвољено прекорачење по трансакционом рачуну.

- Каматна стопа за дозвољени минус је фиксна и износи 15,49 одсто, док је за студенте нешто нижа, односно 12,49 одсто. Одобравање захтјева за дозвољено прекорачење зависи од кредитне способности клијента. Минималан износ дозвољеног прекорачења је 100 КМ, а максималан осам хиљада КМ. Максимални износ дозвољеног прекорачења не може износити више од три нето мјесечна примања - рекли су у Хипо банци.

Додали су да је рок отплате шест мјесеци, са аутоматским продужењем, под условом да је клијент имао редовна примања сваки мјесец и није био у недозвољеном прекорачењу.

У НЛБ Развојној банци каматна стопа на дозвољени минус је 11,9 одсто на годишњем нивоу.

- Максимални износ одобреног минуса је до висине два просјечна мјесечна примања која клијент прима на трансакциони рачун. Изузетак су клијенти којима је фирма у којој су запослени гарант до висине пет просјечних мјесечних примања. Максималан износ кредита по текућем рачуну који банка може одобрити је 7.000 КМ - казали су у овој банци и додали да је рок отплате 12 мјесеци уз могућност аутоматског продужења.

У Новој банци Бањалука каматна стопа зависи од услова предвиђених за сегмент којем клијент припада.

- Клијенту се може одобрити улазак у дозвољени минус без накнаде за прву годину коришћења трансакционог рачуна у овој банци - рекли су у Новој банци.

Додали су да је максималан износ до три плате или до пет плата са једним жирантом, односно до 10.000 КМ, а рок за отплату је 12 мјесеци.

У Рајфајзен банци су истакли да максимални износ првог одобреног прекорачења по текућем рачуну, који се одобрава на мјесец, не може прећи 3.000 КМ.

- Свако сљедеће прекорачење одобрава се до максималног износа од 10.000 КМ - рекли су у овој банци.

Недозвољени минус

У већини банака камате на недозвољени минус обрачунавају се у складу са законом, што у Српској износи око 18 одсто. У Хипо банци се у овај минус може ући само у ријетким случајевима када клијент има друге неизмирене обавезе које се наплаћују преко његовог трансакционог рачуна, а банка обрачунава затезну камату која је већа у односу на каматну стопу за дозвољено прекорачење.

 

 

 

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана