Високе цијене срезале промет у трговинама

Т. Шикањић, Д. Келеч
Високе цијене срезале промет у трговинама

БAЊAЛУКA - Промет у трговинама на мало у Републици Српској смањен је у јануару за 23 одсто у односу на мјесец раније, а економисти узрок овог виде у драстичном расту цијена робе и услуга, повећању незапослености, те неповољним условима пословања.

Према подацима Завода за статистику РС, у четвртом кварталу прошле године промет у трговинама на мало је смањен за 8,3 одсто у односу на исти период 2009. године.

Члан Удружења економиста РС "SWOT" Милош Тодоровић каже да је евидентно да је на укупан промет трговина на мало утицало и масовно затварање радњи у јануару.

- Осим тога, у децембру је забиљежен и незапамћен раст цијена робе, а поскупјеле су и комуналије и гријање. Због свега тога мање се и трошило - истакао је Тодоровић.

Он истиче да је усљед економске кризе присутан и психолошки ефекат, односно становници у страху од нових поскупљења и смањења примања, не купују робу која им није неопходна.

Као највећи разлог великог пада промета у трговинама на мало секретар Савјета за трговину у Подручној Привредној комори Бањалука Винко Берак наводи присуство све већег броја тржних центара, који купују робу у великим количинама и због тога добијају веће бенификације, те тако могу да понуде и јефтинију робу.

Додаје да је и поскупљење робе опште потрошње, чије су цијене, према процјенама Савјета за трговину, у посљедњој години порасле за у просјеку десет одсто, утицало на одлуку потрошача да се понашају штедљиво.

Просјечна плата у јануару износила је 788 марака, док је четворочлана породица за потрошачку корпу требала да издвоји 1.396 марака, што значи да је просјечној породици недостајало око 600 марака да подмири основне животне потребе.

Платежна моћ

Секретар Покрета потрошача РС Драгован Петровић каже да је мањи промет у трговинама логична посљедица поскупљења и све мање платежне моћи становника.

- Јасно је да људи имају све мање новца да би себи купили нешто више од основних намирница - истакао је Петровић и додао да је због тога куповина на одгођено плаћање све заступљенија.

- На вересију се најчешће узима храна и то посебно у трговинама на мало - истакао је Петровић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана