Високе царине поскупљују кинеска аута

Анита Јанковић Речевић
Високе царине поскупљују кинеска аута

БАЊАЛУКА - Енорман раст увоза кинеских електричних аутомобила на европско тржиште, који је посљедица нижих цијена возила са азијског континента, мотивисао је Европску унију да уведе високе царине на ове четвороточкаше, што ће према ријечима стручњака неминовно довести до поскупљења, али у БиХ ће посљедице осјетити тек ријетки, јер је потражња за овом врстом возила код нас још у повоју.

Ова одлука Европске комисије, која је на снагу ступила у петак, резултат је вишемјесечне истраге која је открила да се субвенције пумпају кроз цијели ланац продаје возила произведених у Кини. Јавни новац, како пишу страни медији, откривен је посвуда, почевши од ископавања сировина потребних за производњу батерија до бродских служби које су ангажоване за превоз четвороточкаша до Европе.

Наведене субвенције омогућиле су кинеским произвођачима да понуде своје аутомобиле по осјетно нижим цијенама од оних који се склапају у Европи, гдје су трошкови енергије и рада пуно већи. Разлика у цијенама изазвала је брз пораст увоза аутомобила произведених у Кини и то с 3,9 одсто тржишног удјела у 2020. години на 25 одсто на крају 2023. године.

У Унији сматрају да овакав талас увоза представља “економску пријетњу” домаћој индустрији, која би надаље могла проузроковати разорне губитке и довести у опасност 12 милиона директних и индиректних радних мјеста.

У Европској комисији сматрају да су више царине потребне да би била надокнађена неправедна предност коју додјељују субвенције.

Царине ће остати на снази ​​док за четири мјесеца не буде донесена коначна одлука, коју би одређене земље могле блокирати, попут Њемачке, која је свјетски извозник аутомобила с јаким везама с кинеским тржиштем.

Њемачко удружење аутомобилске индустрије (ВДА) сматра да тарифе нису одговарајућа мјера за јачање конкурентности, а посебно су забринути због утицаја на заједничка улагања, попут оних које имају “Фолксваген” и “Џенерал моторс” са кинеским САИЦ-ом.

Менаџер у компанији “Тојота БиХ” Харис Муратовић сматра да ће поскупљење процеса царињења довести до раста цијена електричних аутомобила у Европи, што ће се на крају рефлектовати и на тржиште БиХ.

- Ријетко ко у БиХ увози аутомобиле директно из Кине, тај посао иде преко посредника из ЕУ, плус што се морамо прилагодити хомологацији ЕУ. Ако електрични аутомобили поскупе у Европи и код нас ће неминовно, јер ми нисмо толико велико тржиште да бисмо могли сами увозити, али на тржишту БиХ нема много аутомобила из Кине, више од 90 одсто електричних возила је из европских погона - навео је Муратовић за “Глас”.

Предсједник Удружења овлашћених заступника и трговаца аутомобилима при Привредној комори ФБиХ Миро Сесар наводи за “Глас” да је економија ЕУ, када је ријеч о електричним батеријама и другим компонентама, и те како зависна од кинеских добављача.

- Поједини европски произвођачи су јако осјетљиви на ту тему, јер користе технологију, батерије и друге компоненте кинеских произвођача, због чега ће оваквом одлуком и те како бити погођени, што би се могло одразити и на цијене возила која се производе на европском тлу. То се вјерујем ипак неће десити у овој фази, док је олука привремена - казао је Сесар.

Он сматра да ова одлука неће претјерано утицати на тржиште БиХ.

- Тржиште електричних аутомобила код нас није довољно развијено. Лани је број увезених нових електричних возила у прва четири мјесеца прије него је Савјет министара донио одлука о суспензији царина са 15 на нула одсто, био незнатан, а након укидања царине број увезених аутомобила је до краја 2023. године премашио неколико стотина. ЕУ је одлуку донијела због великих развијених тржишта на којима ће се осјетити значајније промјене - казао је Сесар.

Увоз

Према подацима Управе за индиректно опорезивање (УИО) БиХ у првих шест мјесеци ове године у земљу је увезено 106 електричних аутомобила у вриједности од око пет милиона КМ, а у истом периоду лани 125 возила која су плаћена 7,13 милиона КМ.

- Најскупљи увезени електрични аутомобил долази из фабрике “Мерцедес”, а ријеч је о моделу EQS 58 који је вриједан 226.000 марака. На другој позицији је “порше тајкан 4С” вриједан 203.000 КМ - подаци су УИО БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана