Високе акцизе погурале црно тржиште дувана

Милијана Латиновић
Foto: Д. Поздеровић

БАЊАЛУКА - Повећање цијена цигарета у БиХ протеклих година није довело до смањења броја пушача, напротив тај број расте из године у годину, а упоредо буја и црно тржиште дувана које је одавно по обиму премашило легално.

Показало је то истраживање које су спровели Удружење економиста РС SWОТ и Удружење "Либерални форум- Покрет за слободно друштво", а које је данас представљено у Бањалуци.

Предмет анализе била је постојећа акцизна политика на дуван и дуванске производе у БиХ, те нуђење потенцијалних рјешења за њене негативне аспекте. Наведено је да је акцизна политика у БиХ веома ригидна.

- БиХ је у 2014. години била свјетски лидер у опорезивању дувана, са просјечним удјелом пореза од 86 одсто од укупне малопродајне цијене једне кутије од 20 цигарета, а у 2019. години удио пореза у малопродајној цијени цигарета био је 90,1 одсто - наведено је у истраживању.

Извршни директор Удружења економиста Саша Грабовац рекао је да је истраживање показало да постоји простор да се унаприједе двије области и то да се подигне свијест становништва и доносиоца одлука о проблему сивог тржишта, те да се испита сврсисходност хармонизације акцизне политике БиХ са ЕУ.

- Још 2009. године је усвојено како ће се акцизе повећавати из године у годину. Од тада се континуирано смањује број продатих паклица цигарета, а у 2020. је број продатих цигарета смањен за три пута. Разлог за то није престанак пушења. Око 90 одсто цијене кутије цигарета је оптерећење које се плаћа држави, а остатак остаје дистрибутерима и произвођачима - упозорио је Грабовац.

Истраживање је показало да се број корисника дувана у БиХ повећава из године у годину, а посебно алармантно је то да дуван конзумира и 2.000 дјеце узраста од десет до 14 година, те 1,05 милиона одраслих.

Један од аутора публикације "Акцизна политика на дуван у БиХ - тренутно стање и перспективе" Адмир Чавалић рекао је да израдом "policy paper-a" желе да утичу на доносиоце одлука на нивоу БиХ који су надлежни за област акциза.

- Идентификовали смо погрешан модел акцизне политике. Од 2016. године појављује се дистрорзија на тржишту, рекли би да долази до пада броја конзумената цигарета. Међутим у пракси то није тако, само се повећавало илегално тржиште, односно јачале су криминалне организације које се баве дистрибуцијом или чак производњом цигарета и дувана - рекао је Чавалић и нагласио да ће институцијама предложити враћање на модел акцизне политике из 2016. године јер је то тачка прелома, односно од тада падају приходи од акциза, те нагло јача сиво тржиште.

Упозорио је да због црног тржишта БиХ сваке године остаје без готово милијарду КМ, док легална индустрија губи додатне стотине милиона.

Аутор публикације Арсен Хршум из Удружења економиста РС рекао је да се сиво тржиште након 2017. године изједначило са легалним по обиму трговине, а у наредним годинама га и премашило.

- То доводи до огромних буџетских губитака који не би били толики да се акцизна политика сведе на ниво од 2016. чиме би сиво тржиште учинили мање атрактивним - рекао је Хршум.

У истраживању је наведено да је Одјел за макроекономску анализу Управе за индиректно опорезивање (УИО) БиХ указао да је у првим годинама, почевши од 2009. раст стопе акциза осигуравао раст укупних прихода од акциза без обзира на потрошњу цигарета.

Након тога, у 2013. забиљежен је пад од 4,1 одсто у односу на годину раније и то је био окидач за прелазак потрошача са цигарета на резани дуван. Ефекти тадашњих мјера акциѕне политике исцрпљени су 2016. гдје је ново повећање специфичне акцизе довело до стагнације, а на крају и до пада вриједности легалног тржишта дуванских прерађевина.

УИО је у 2009. години, када је БиХ започела усклађивање опорезивања акцизом дуванских прерађевина са легислативом ЕУ, издала 534,8 милиона акцизних маркица за домаће и увозне цигарете, а десет година касније 227,3 милиона.

Аутори публикације, осим препоруке за враћање акцизног оптерећења на ниво из 2016. препоручују и системско дјеловање инспекције на свим нивоима у БиХ, едукацију становништва, те интензивирање сарадње БиХ са произвоиђачима дувана и дуванских производа у циљу формализације економских односа.

ПРОИЗВОЂАЧИ

Представник произвођача дувана Светозар Михајловић рекао је да је дувана све мање у БиХ, а главни разлог су високе акцизе и црно тржиште.

- Акцизе су донесене да се смањи број пушача, а постигнут је супротан ефекат. Умјесто легалних цигарета, пушачи су прешли на црно тржиште и конзумирају далеко штетнији дуван. У здравственом смислу постигнут је супротан ефекат. Акцизе не прате животни стандард - казао је Михајловић.

Указао је и на недовољне подстицаје произвођачима дувана, који су, како је казао, у минусу што их тјера да дио производње износе на црно тржиште.

Додао је да су поједини произвођачи у РС престали с радом, те да је лани произведена симболична количина, између 350 и 380 тона тона дувана, а да је деведесетих година производња достизала 9.000 тона.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана