Висока цијена јефтине копије

Жељка Кокот
Висока цијена јефтине копије

Бањалука - Фалсификовани производи преплавили су тржиште РС, а наизглед исплатива куповина има вишеструко негативне посљедице јер, осим лошег квалитета и опасности те робе по здравље потрошача, угрожава произвођаче оригинала и штети држави кроз смањење прихода од опорезивања и издвајања за борбу против те врсте криминала.

Модерна технологија којом се служе фалсификатори ставља на муке не само инспекторе који визуелним прегледом нису у могућности да открију фалсификат, већ и потрошаче који често купујући неки производ за који нису ни свјесни да ће умјесто оригинала добити добро упаковану копију. Јефтине копије најчешће се налазе у нелегалном промету, чиме се избјегава плаћање пореза, а најлакше их је препознати по цијенама које су знатно ниже од оригинала.

Иако се фалсификати могу пронаћи на све стране, у Инспекторату РС кажу да је посљедњих година захваљујући честим и ригорозним контролама примјетан тренд смањења нелегалне робе у промету. Према њиховим подацима, тржишна инспекција је прошле године због непосједовања одговарајуће документације одузела робу вриједну око 14.000 КМ, док је у 2008. њена вриједност била 544.000 КМ. Инспектори су највише контрола обавили у продавницама, тржним центрима, складиштима, фотокопирницама, пијацама, продавницама аутодијелова, подрумима пића и кинеским продавницама. Под њиховом лупом најчешће су били одјећа, обућа, носачи звука и слике, те алкохолна и безалкохолна пића.

Извршни директор Удружења економиста РС “SWOT” Саша Грабовац каже да највећу штету због фалсификата трпе потрошачи, који купују производе сумњивог квалитета и често опасне по здравље. Он наглашава да се са аспекта државе штета огледа у смањеној пореској основици.

- Сасвим  је логично да ће држава убирати мање прихода од пореза на плагијат који кошта 30 КМ него на оригинал који се продаје по цијени од 150 марака - каже Грабовац и додаје да се фалсификати врло често пласирају посредством сивих канала, што представља додатне проблеме.

Акција полиције и инспектора

Полиција и тржишни инспектори су прошле године спроводили заједничку акцију заустављајући возила на пунктовима како би контролисали документацију робе коју превозе. Прегледано је 645 возила, а због непосједовања доказа о поријеклу одузета је роба вриједна 1.524 КМ и издата четири прекршајна налога у вриједности од 4.200 КМ.

 

Адресе на којима је обављено највише контрола

- продавнице и тржни центри

- пијаце и кинеске продавнице

- фотокопирнице и продавнице аутодијелова

- подруми пића

 

Фалсификована роба која је најчешће у оптицају

- обућа и одјећа

- носачи слике и звука

- алкохолна и безалкохолна пића

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана