Висок степен пореске несигурности у БиХ

Срна
Висок степен пореске несигурности у БиХ

Сарајево - Руководиоци пореских одјељења компанија из 29 европских земаља, укључујући и БиХ, које су учествовале у истраживању о порезима компаније "Дилојт", сматрају да је у већини европских земаља висок степен пореске несигурности.

"За разлику од прошле године, када су челници пореских одјељења из Ирске најнижим оцијенили степен пореске несигурности у својој земљи, ове године најпозитивнији су били челници пореских одјељења из Холандије и Луксембурга гдје је више од 90 одсто испитаника изјавило да код њих не постоји висок степен пореске несигурности", саопштено је из Агенције за савјетодавне услуге компаније "Дилојт".

С друге стране, сви испитаници из Италије сматрају да у њиховој земљи постоји висок степен пореске несигурности. Слиједе Португалија, Француска, Грчка и БиХ са више од 90 одсто одговора о високом степену пореске несигурности, а одмах за њима су Хрватска са 79 одсто и Словенија са 77 одсто.

Просјечан степен пореске несигурности у Европи је 54 одсто и нижи је него прошле године када је износио 60 одсто.

Најчешће помињани извори несигурности у БиХ су недореченост, мањкавост и често спорна јавна доступност упута /50 одсто/, те честе законске промјене /33 одсто/.

Исто као и у БиХ, ова два извора наведена су и у осталим европским земљама као најчешћи узрок пореске несигурности.

Око 83 одсто испитаних сматра да је пореска несигурност у БиХ већа него у другим европским земљама, док је у осталим европским земљама такав одговор дало у просјеку 41 одсто испитаника.

Готово половина испитаника у европским земљама /49 одсто/ изразила је став да би се поједностављење пореског система увелико одразило на конкурентност. Слично је и у БиХ гдје је такав став изразило 50 одсто испитаника, као и то да би привреда била конкурентнија када би постојала већа сигурност по питању будућности пореског система.

У трећини компанија из БиХ које су учествовале у истраживању постоји заједничка служба финансија која се, између осталог, бави и пореским питањима, док је удио оваквих компанија у Европи већи и износи 51 одсто.

Када је ријеч о пореским одјељењима компанија у БиХ, сви испитаници сматрају да је за успјешност њиховог одјељења најважнија правовременост подношења пореских пријава и усклађеност, те извјесност по питању пореских обавеза.

У Европи је сличан однос, гдје је правовременост подношења пореских пријава и усклађеност такође најважнија са 72 одсто, а слиједе извјесност по питању пореских обавеза /71 одсто/ и уска повезаност с пословном организацијом и њеном стратегијом /68 одсто/.

Слично као у Европи, 83 одсто испитаника из БиХ сматра да им је у протеклих годину дана однос са пореским властима остао исти, а чак 17 одсто се изјаснило да им је тај однос у односу на прошлу годину и бољи.

"Порески стручњаци желе стабилне пореске законе јер вјерују да само такви закони могу позитивно утицати на пословну конкурентност земаља у којима раде. Не свиђа им се несигурност, те сугеришу да би поједностављење пореског система такође допринијело конкурентности држава", наводи менаџер у "Дилојту" Емир Ибишевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана