Вишковић: Влада ће подржати реализацију значајних пројеката

Срна
Foto: Срна

ЛАКТАШИ - Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић рекао је да ће институције Српске и Влада подржати реализацију значајних пројеката у општини Лакташи, те истакао да ће развијати аеродром и Бању Лакташи.

Вишковић је навео да је аеродром јавно предузеће које је значајно за ову локалну заједницу.

“Ми имамо намјеру да га развијамо у наредном периоду, да направимо повезницу, излазак и што бољи приступ на ауто-пут, као и да градимо карго центар”, најавио је Вишковић.

Вишковић је додао да врло брзо треба да се почне с тим и да је Влада прошле године обезбиједила локацију и земљиште за изградњу зграде и управе за индиректно опорезивање која треба да се налази на овом локалитету и да су то све ствари које ће се радити скупа са локалном заједницом и институцијама.

Он је истакао да је несхватљиво да се сједиште неких јавних предузећа, попут аеродрома, налази у Бањалуци, а не у Лакташима и да то треба у наредном периоду промијенити.

Вишковић је навео да није довољно да постоји развијена локална заједница, а да ујутро из ње иде 500 или 600 радника на посао у сусједну локалну заједницу, и то у јавном предузећу које би по свакој логици требало да буде ту.

 “Влада ће помоћи да се и та питања ријеше”, казао је Вишковић новинарима у Лакташима након састанка са начелником општине Мирославом Бојићем, коме су присуствовали предсједник Српске Жељка Цвијановић, српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик и министри Српске.

Он је констатовао да је корона зауставила инвестиције у туризам и ту сферу довела под већи удар него остале гране, али треба да се планирају инвестиције и да се врше припреме и за вријеме након короне.

“Бања која се налази у самом насељу Лакташи поред бање Слатина, која је и здравствени и туристички потенцијал, у наредном периоду треба да се стави на виши ниво јер је циљ Владе да бањски туризам у наредном периоду још више развијамо”, рекао је Вишковић.

Начелник општине Лакташи Мирослав Бојић оцијенио је да Лакташи иду путем развоја и да је од изузетног значаја подршка институција Српске у реализацији капиталних пројеката.

Он је навео да је планирани буџет општине Лакташи 17,5 милиона КМ и када је ријеч о капиталним пројектима да је у плану што прије проширење капацитета дјечијег вртића у Лакташима, изградња спортске сале у Јакупцима, те да се ради на пројектовању системских мјера водоснабдијевања и канализационе мреже у мјесној заједници Трн, као и индустријска и агро-пословна зона Александровац.

“Информисани смо да су у Службеном гласнику објављене катастарске честице које ће бити предмет будуће пословне зоне у Александровцу, а рјешавамо и путну инфраструктуру. Чули смо од предсједника Владе да је магистрални правац Клашнице-Градишка стављен у један од приоритетних праваца за ову годину”, рекао је Бојић.

Он је додао да ће тиме бити ријешено питање самог пута за ово становништво од Клашница до Александровца према Градишци, али и питање тротоара и одвода.

“То је за нас изузетно значајно”, истакао је Бојић и додао да припремају бројне пројекте и да је већ спремно десетак, а до краја године ће припремити све планиране пројекте како би се кренуло у развој.

На прошлој Скупштини општине Лакташи, подсјети оје Бојић, донијета је одлука о покретању два зонинг плана који нису били покривени регулационим плановима, што ће донијети општини одређена средства која ће моћи улагати у капиталне пројекте и осталу комуналну инфраструктуру.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана