Вишковић: Видљиви резултати улагања у развој општине Милићи

Срна
Вишковић: Видљиви резултати улагања у развој општине Милићи

МИЛИЋИ - Премијер Републике Српске Радован Вишковић рекао је данас у Милићима да су импозантни резултати улагања Владе Српске у развој ове општине, те да ће помоћ привреди овог краја бити настављена.

"Ове године имали смо значајне пројекте у овој општини - урадили смо више од 30 километара асфалтних путева локалне инфраструктуре, те водовода, уређење једног и другог корита Јадра. То су све милионски пројекти", рекао је Вишковић новинарима приликом посјете компанији "Боксит".

Он је навео да је ове године рађена и рехабилитација магистралног пута Дрињача према Власеници који пролази кроз милићку општину, те најавио да ће наредних пар дана бити објављен тендер за исправку одређених кривина и рјешавање тротоара на улазу и излазу из Милића.

"Нова зграда општине је један од објеката који Милићи заслужују да добију и да буде урађен у наредном периоду, те се већ ради на том пројекту, након чега слиједи одређивање финансијске конструкције", рекао је Вишковић.

Када је ријеч о привреди, Вишковић је истакао да, осим компаније "Боксит" која има разнолику лепезу дјелатности, у Милићима доминира и дрвопрерада.

"План је да посјетим и двије компаније које баве овом врстом посла, а то су жСавоксж и жСаматиниж, које раде финалне производе и шаљу на европско тржиште, те да видимо са каквим проблемима се сусрећу ове компаније и који су начини помоћи", навео је Вишковић.

Он је рекао да ће Влада урадити што је у њеној моћи да помогне привредним субјектима, те да са банкама нађе начина како да буду релаксиране обавезе према њима.

"И Република функционише са потешкоћама, због најновије епидемиолошке ситуације. Велике губитке смо и до сада претрпјели, издвајајући енормна средства за здравство и привреду, али се морамо борити са тим, као и остатак свијета", рекао је Вишковић.

Он је напоменуо да појединци својим понашањем могу допринијети у превазилажењу ове ситуације, те позвао грађане да се придржавају епидемиолошких мјера и избјегавају окупљања и друге активности које могу допринијети ширењу вируса.

Директор предузећа "Боксит" Милићи Рајко Дукић рекао је да је "Боксит група" ове године пословала за 23 одсто мање у односу на план, те да је посљедња два мјесеца дошло до раста производње услуга и прихода, за око 25 одсто.

"Ако се овај тренд настави, могли бисмо достићи оно што је планирано", рекао је Дукић.

Када је ријеч о плану за наредну годину Дукић је навео да очекује да би он могао бити извршен за око 15 одсто више него ове године по приходу и обиму производње и услуга, уколико не буде већих ломова на европском тржишту.

Према његовим ријечима, проблем представља и недостатак квалификованих радника у области рударства, саобраћаја, грађевинарства, машинства и производње намјештаја.

"Упркос свим потешкоћама, успијевамо да редовно сервисирамо обавезе према пословним партнерима и радницима, те ћемо до краја године настојати и да испегламо одређена кашњења за порезе и доприносе које тренутно имамо", рекао је Дукић.

Замјеник начелника општине Милићи Марко Савић изразио је захвалност Вишковићу за посјету општини и за исказану спремност да Влада помогне привреди од које овај крај живи.

"Очекујемо конструктивне и позитивне резултате разговора о пројектима који се реализују, али и онима који ће тек бити реализовани, као што је уређење обала водотокова, изградња локалне инфраструктуре, те водоводне мреже", рекао је Савић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана