Више запослених, пад конкурентности

Марина Чигоја
Више запослених, пад конкурентности

БAЊAЛУКA - Пресељење хрватских фирми у БиХ, послије уласка Хрватске у ЕУ, допринијело би повећању инвестиција и броја запослених, али би истовремено утицало на пад конкурентности домаћих производа, сматрају аналитичари.

Велике хрватске прехрамбене компаније запријетиле су да ће, уколико њихова влада не осмисли стратегију да домаћу производњу учини конкурентнијом на тржишту ЕУ, преселити производњу у сусједне земље.

Потпредсједник Привредне коморе РС Михајло Видић истиче да би пресељење хрватских компанија у БиХ значило нове инвестиције и ново запошљавање, док је негативно то што би се преселиле и неке "прљаве" технологије које нису пожељне у ЕУ.

- Погоршаће се и конкурентност наших производа, а вјероватно ће нам конкурисати и у извозу - нагласио је Видић.

Експерт Спољнотрговинске коморе БиХ Дуљко Хасић каже да хрватски производи послије уласка Хрватске у ЕУ неће бити конкурентни на том тржишту и да ће због тога вјероватно морати да се селе у земље у региону.

- Већ имамо најаву фирми у области производње хране попут "Краша", "Подравке" и "Дуката" да ће преселити своју производњу код нас - казао је Хасић.

Он је додао да ће евентуално пресељење производње у БиХ имати позитивне, али и негативне посљедице.

- Хрватске фирме ће повећати инвестиције у БиХ, запослити домаћу радну снагу, постати наши порески обвезници. Aли, то ће бити мач са двије оштрице. Уколико до тога дође, поготово у прехрамбеној индустрији, домаћи произвођачи ће имати доста проблема, јер неће бити конкурентни хрватским компанијама - нагласио је Хасић и додао да БиХ нема мјера којима би побољшала конкурентност домаћих произвођача.

Страхујући од нимало оптимистичних прогноза према којима би хрватска привреда по уласку у ЕУ и изласку из CEFTA могла бити десеткована, представници "Краша", "Aгрокора", "Aдриса", "Подравке", "Франка", "Виндије", "Звечева", "Дуката" и других великих компанија покренули су иницијативу за што конкретнију сарадњу са Владом како би им били омогућени што квалитетнији услови за даљи развој пословања. У супротном, запријетили су измјештањем производње.

Према писању хрватских медија, око 50 одсто укупне производње или 30.000 тона производа које хрватски кондитори извезу, 80 одсто заврши на тржишту CEFTA, и то без или са врло ниским царинама.

Радна снага

Видић је истакао да је у БиХ доста јефтинија радна снага него у Хрватској, те да је то разлог више због кога би се произвођачи из Хрватске могли окренути према БиХ.

- Наша радна снага је доста јефтинија. Осим тога, БиХ граничи са Хрватском и тиме је њиховим произвођачима омогућен бржи превоз сировина из Хрватске - нагласио је Видић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана