Више од пет милиона КМ уложено у погон

Слободанка Савић
Више од пет милиона КМ уложено у погон

ЗВОРНИК - У Каракају код Зворника у петак је почео са радом погон за производњу репроматеријала за протектирање гума ЕСЕ, који је једини ове врсте у земљама бивше Југославије.

Пуштајући у рад овај погон, начелник општине Зоран Стевановић је нагласио да је дан када се у рад пушта један погон и запошљавају радници, најсрећнији за њега као начелника општине.

Према ријечима власника фирме Петра Јанковића, ЕСЕ је  скраћеница за - екологија, сигурност и економија.

- Капацитет погона биће 2.000 тона техничке гуме годишње. Тренутно заступамо на Балкану највећу свјетску фирму "Випал" из Бразила, за коју ћемо радити и дио материјала. Наше производе користиће 20 фирми из БиХ и 15 из Србије - истакао је Јанковић.

Он је нагласио да је у фабрику уложено око 5.600.000 марака, од чега је око 4.000.000 марака кредитно задужење код Инвестиционо-развојне банке.

Јанковић је навео да је у сљедећем кораку планирано и да се ради протектирање дампер гума.

У фабрици су тренутно запослена 22 радника, а према  његовим ријечима, до краја године биће запослено још 15.    

Поред великог броја пословних партнера и личности из јавног живота, свечаности је у петак присуствовао и савјетник премијера  Републике Српске  Милорада Додика, Миладин Драгичевић.

- У вријеме рецесије када се деси да се отвара неки производни погон, нарочито ако је јединствен на простору бивше Југославије, онда ми из Владе морамо и те како бити задовољни, а помогли смо и кредитом из развојног програма -  истакао је Драгичевић.

Развој

- Жеља ми је да овај погон  ради успјешно, да проширује производњу, повећава запосленост и да допринесе развоју Зворника, Републике Српске и цијеле БиХ - рекао је Зоран Стевановић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана