Више од 1,2 милиона марака за концесиону накнаду

Срна
Више од 1,2 милиона марака за концесиону накнаду

Сребреница - Компанија "Гросс", која се бави експлоатацијом руде олова и цинка у Сасама, код Сребренице, за 11 мјесеци ове године уплатила је 1.214.555 КМ по основу концесионе накнаде у буџет Републике Српске.

"Захваљујући добром пословању и повећању обима производње од 2007. године, када је потписан Уговор о концесији, ова компанија уплатила је укупно 9.747.207 КМ концесионих накнада", рекла је Срни предсједник Управног одбора ове фирме Јелена Петрић.

Она каже да је за плате запосленима у руднику у Сасама и законске порезе и доприносе на плате за 11 мјесеци ове године исплаћено 9.526.637 марака од чега се 490.349 КМ односи на уплату бенефицираног стажа рударима.

У овој фирми немају дуговања према радницима, али ни према Пореској управи Републике Српске и Управи за индиректно опорезивање БиХ.

Као највећи привредни субјекат на подручју општина Сребреница и Братунац, одакле је највећи број од укупно 527 запослених, "Гросс" пружа подршку разним активностима и пројектима на подручју ове двије локалне заједнице.

Као друштвено одговорна компанија "Гросс" је пружао помоћ за изградњу спортских терена и дјечијих игралишта, реконструкцију и санирање локалних путева те за рад спортских и културних друштава и организовање културно-спортских манифестација и такмичења, а редовно учествује и у хуманитарним активностима које се организују у ове двије општине.

За те активности издвојено је 530.000 КМ. У овом колективу стимулишу и наталитет и подстичу запослене да формирају и проширују породице и стичу потомство по чему су јединствена фирма у Српској.

Од 2012. године радници ове фирме добили су 94 бебе, а за свако прворођено дијете добили су специјалне поклоне од предузећа, док је 15 радница користило трудничко боловање уз накнаду плата у пуном износу.

У претходних неколико година "Гросс" је издвојио више од три милиона марака за рекултивацију огромне депоније јаловине која је стварана од почетка рада рудника шездесетих година прошлог вијека.

Тај простор је уређен и претворен у воћњак, парк и полигон за спортска такмичења, јер су на њему изграђена игралишта за мале спортове за дјецу и одрасле, као и роштиљнице и објекти за одмор, дружење, релаксацију, забаву и спортска такмичења радника која се периодично организују сваке године.

Сва ова издвајања омогућило је добро пословање фирме у претходним годинама и реализација пословних планова, односно премашивање планова експлоатације сваке године захваљујући осавремењавању производње и стручном усавршавању запослених.

Са успјешним пословањем "Гросс" је наставио и ове године. За 11 мјесеци остварена је производња 306.372 тоне ровне руде што је за 2,87 одсто више него за исти период прошле године или за 3,28 одсто више од планираних 296.630 тона руде за првих 11 мјесеци ове године

За Дан рудара обезбијеђене су награде за најбоље раднике из свих 11 сектора у овој фирми по избору њихових радних колега. Најбољи јамски радници награђени су са по 700 марака, а радници из осталих радних цјелина са по 500 КМ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана