Вишак струје донио 81 милион КМ

Марина Чигоја
Вишак струје донио 81 милион КМ

Бањалука - “Електропривреда РС” продала је у прошлој години комерцијалним купцима 1,023 милиона мегават-часова билансних вишкова струје и по том основу остварила приход од 81,284 милиона марака.

Наведено је то у информацији о продаји билансних вишкова електричне енергије у 2014. години коју је Влада РС јуче прихватила.

У Министарству индустрије, енергетике и рударства РС су истакли да је лани спроведено 25 поступака продаје билансних вишкова електричне енергије. Нагласили су да је електроенергетским билансом за 2014. годину планирана продаја 1,624 милиона мегават-часова струје, од чега је продато 63,03 одсто по просјечној цијени 79,38 КМ по мегават-часу. Цијена продате струје кретала се од 64,11 КМ до 96,23 КМ по мегават-часу.

- Основни разлози неостварења плана продаје билансних вишкова у 2014. години су резултат повећане потрошње струје код домаћих купаца што је посљедица  поплава у мају и августу усљед којих је струја коришћена као кључни енергент за исушивање просторија - појаснили су у Министарству.

Додали су и да је због непостизања адекватне продајне тржишне цијене струје “Електропривреда РС” поништила осам поступака продаје и четири лота у још три поступка.

- Електроенергетски систем МХ ЕРС, упркос томе што је и сам био погођен поплавама, успио да у најкраћем року успостави и одржи континуитет снабдијевања електричном енергијом на територији цијеле РС - истакли су у Министарству.

Влада

Влада РС утврдила је јуче нацрт закона о измјенама и допунама Закона о професионалној рехабилитацији, оспособљавању и запошљавању инвалида. Основни разлози доношење новог закона су боље нормативно уређење структуре Закона и прецизније дефинисање појединих одредаба ради лакше примјенљивости у пракси. Сједница ће бити настављена данас.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана