Викенд користе за утају пореза на фискалним касама

Марина Чигоја
Викенд користе за утају пореза на фискалним касама

Бањалука - Пореска управа РС утврдила је да порески обвезници најчешће током празника и викенда крше Закон о фискалним касама РС, односно не издају фискалне рачуне.

Пореска управа издала је у прва четири мјесеца 731 прекршајни налог пореским обвезницима код којих је утврђено да нису издавали фискални рачун и изрекла казне у износу од 948.081 КМ.

ПУРС је у овом периоду обавила 1.362 контроле издавања фискалних рачуна, а у 491 случају утврђено је да порески обвезници нису издавали фискални рачун, што значи да скоро сваки трећи обвезник у овом периоду није издавао фискални рачун.

Директор ПУРС-а Зора Видовић истакла је раније да су инспектори почетком мјесеца, током празника, контролисали систем фискализације и издавања фискалних рачуна код 162 пореска обвезника, од којих код чак 101 субјекта нису издавани фискални рачуни.

- Издали смо 104 прекршајна налога на укупан износ казне од 61.700 КМ. Контролисане су углавном пекаре, те угоститељски и трговачки објекти. Евидентно је да се порески обвезници током викенда и државних празника у великој мјери не придржавају законских прописа из ове области - истакла је Видовићева.

Предсједник Асоцијације самосталних трговаца регије Бањалука Богдан Марјановић каже да се, од свих самосталних предузетника, трговина највише придржава система фискализације.

- Мислим да у Бањалуци не постоји ниједна продавница која нема фискалну касу. Могуће је да је неко искористио празник да не изда фискални рачун, иако су то сигурно ријетки случајеви, али и за њих постоје инспектори да то казне - нагласио је Марјановић.

Предсједник Удружења радника угоститељства и туризма РС Жељко Татић каже да је веома битно да се промијени свијест код људи и да схвате да се мора радити по закону.

- Много боље је да се обвезници фискализују, јер самим тим и власник локала себе штити од било које малверзације коју би конобар евентуално могао да уради. Отпор код власника заснива се на размишљању "Мени држава ништа није дала, што бих ја њој давао", што је, по мени, потпуно погрешно  размишљање - нагласио је Татић.

Он је истакао да се Удружење залаже за легално пословање свих угоститељских објеката, али да је за то неопходно и да сви угоститељи имају исти третман.

-  Наравно да треба пооштрити казне за оне који крше закон, али је истовремено веома битно да сви буду у истом лонцу - рекао је Татић.

Оштрије мјере

Видовићева је нагласила да пореска дисциплина у смислу издавања фискалних рачуна још није на задовољавајућем нивоу.

- Уочено је да поједини порески обвезници који имају значајан промет константно плаћају казне, чак и на десетине пута, послије чега поново не издају фискалне рачуне. Очигледно је да казна за неиздавање фискалног рачуна за неке обвезнике није адекватна мјера те да се хитно мора значајно пооштрити – рекла је Видовићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана