“Вихори” путују у Уједињене Арапске Емирате

Данијела Бајић
“Вихори” путују у Уједињене Арапске Емирате

БАЊАЛУКА - Резултати намјенске индустрије Српске постају све видљивији широм свијета што потврђују и у предузећу “Технички ремонт Братунац” које крајем јануара војсци Уједињених Арапских Емирата (УАЕ) планира да испоручи прва два савремено опремљена борбена возила “вихор”.

Рекао је то за “Глас Српске” већински власник компаније “Технички ремонт Братунац” (ТРБ) Славенко Ристић, нагласивши да је план, ако Арапи потврде спецификације ових борбених возила, да им у наредне четири године испоруче више стотина “вихора”.

Он је истакао да је ријеч о лако тактичким возилима, чија је тржишна цијена, у зависности од опреме, око 500.000 евра те да она нису на комерцијалној платформи.

- Наш капацитет производње је 50 возила годишње тако да би наши капацитети ове врсте производње у наредне четири године били попуњени. Војска УАЕ је озбиљна и радује нас чињеница да су управо они одлучили да купе наша возила. То је једна феноменална референца, прије свега, за “Технички ремонт Братунац”. Није исто продати возило, примјера ради, у Африку или Емирате, имајући у виду да они могу приуштити најбоље од најбољег. То нас посебно охрабрује - казао је Ристић, додајући да су ова возила била у тестној фази скоро годину дана у Специјалној антитерористичкој јединици Министарства унутрашњих послова РС, гдје су прошла све тестове.

Возила су, каже, представљена крајем септембра и на Београдском сајму наоружања и војне опреме “Партнер 2023.”, након чега су понуђена на међународној сцени.

Због ситуације у свијету и повећане потражње намјенска индустрија је у експанзији, а ТРБ је, наставља Ристић, затрпан наруџбама из цијелог свијета.

Клијентима би до краја године требало да понуде и нови пиштољ под називом “шејтан”, а у току је реализација још неколико пројеката које још није желио да открије.

- Блиски исток, Јужна и Сјеверна Африка су наше главно тржиште, а у посљедње вријеме стиже нам и доста упита из Јужне Америке и Колумбије. Тренутно смо се сконцентрисали на одређене пројекте, а то је производња упаљача, борбених возила, линије за производњу муниције и машина за деминирање. То су неке ствари које су нам биле приоритет, јер се траже на тржишту - казао је Ристић.

Додао је да, иако годинама имају сарадњу са Израелом, наоружање не извозе у ту земљу, нити су шта од својих производа до сада продали Украјини. 

- Једноставно намјера нам је да останемо по страни, не желимо да долијевамо уље на ватру. Држимо се наших тржишта и зона које нису у конфликту. То је сасвим довољно да наша компанија послује и остварује завидне резултате - истакао је Ристић. 

Кад је ријеч о плановима тренутно се, каже, спремају за сајам у Египту, који се одржава почетком децембра, док сљедеће године иду у Абу Даби, а у плану им је и Индонезија.

- Сваки сајам је инвестиција за себе, због чега одлазимо само на најјаче. Нама је сада циљ да капитал који фирма има користимо за улагање у нове производе и додатно опремање - казао је Ристић.

Слава

Компанија “Технички ремонт Братунац” данас обиљежава крсну славу Светог Димитрија - Митровдан. Ова компанија, која је основана 1953. године, сада броји 1.000 запослених, док је прије 11 година радило свега 80 радника. Славен Ристић каже да је по преузимању ове компаније, односно 2012. године, фирма била у великој кризи те да су у протеклом периоду успјели да врате више од 20 милиона марака дугова, као и да уложе готово 60 милиона КМ.

- Трудићемо се да и у будућности оправдамо повјерење свих људи који вјерују у то што радимо - казао је Ристић и додао да је лани ова фирма запослила и 50 жена те да су увели праксу да свакој која се породи дају додатну плату.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана