Видовић незаконито приватизовао акције у Бетонским производима Бања Лука

Милка Милуновић
Видовић незаконито приватизовао акције у Бетонским производима Бања Лука

БAЊA ЛУКA - Власник 46 одсто акција у предузећу "Бетонски производи" Бања Лука Стево Митровић тврди да је бизнисмен Јован Видовић незаконито приватизовао већински пакет акција у овом предузећу, те да му је у том поступку помогла бивша управа предузећа и недавно суспендовани службеник ИРБ-а Драган Церовац.

- Церовац је Видовићу омогућио незакониту докапитализацију предузећа у вриједности од 590.000 марака. Докапитализација је требала бити извршена преко Видовићеве фирме "Aуди центар", али о томе не постоји писани траг - тврди Митровић.

Каже да је због незаконите приватизације покренуо судски спор против Видовића на Уставном суду БиХ.

Митровић тврди и то да му је Видовић нудио милион марака да откупи његове акције, али да је то одбио.

Видовић није желио да одговори на Митровићеве оптужбе, а Церовац их је одбацио.

- Митровић измишља, јер никоме нисам ништа намјештао. Докапитализација је извршена у складу са законом и то се може видјети из рјешења Комисије за хартије од вриједности и Централног регистра - каже Драган Церовац.

Каже и то да је у периоду када је извршена приватизација у "Бетонским производима", учествовао "у одређени пословима, и то искључиво у функцији Видовићевог савјетника".

- Видовић је контролни пакет акција у "Бетонским производима" остварио куповином преко берзе, али и тако што су му радници предузећа повјерили своје акције, додаје Церовац.

Митровић каже да је средином 2002. године у поступку приватизације легалним путем купио државни капитал у "Бетонским производима", плативши нешто више од један милион марака за купљене акције.

- До 2006. године уложио сам још два милиона марака у покретање производње, али тада у "Бетонске производе" долази Видовић и одузима ми сва акционарска права. Организована је кампања да му радници продају акције, да би их на крају преварио и отјерао са посла - тврди Митровић.

Додаје да Видовић свуда има своје људе и да је за њега ово предузеће припремано да га купи.

- Морало је бити он и нико други - наводи Митровић.

Додаје и да је бивши директор предузећа Ратко Латинчић продао акције Видовићу, али и да је наговарао раднике да исто тако поступе.

До Латинчића нисмо успјели доћи, јер га нико већ дуже времена није видио у Бањој Луци, а не јавља се на телефоне.

Камено

Према незваничним изворима, опрема и скупоцјена технологија "Бетонских производа" нестала је 1996. године у селу Камено у Црној Гори, на путу Требиње - Херцег Нови.

Руководство је радницима објаснило да је опрему неко покрао и на томе је све стало. Нестанак машина је наводно пријављен полицији, али у МУП-у Републике Српске тврде да не знају ништа о томе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана