Видовић незаконито купио пакет акција

Милка Милуновић
Видовић незаконито купио пакет акција

БAЊA ЛУКA - Aкционари у а.д. "Бетонски производи" Залужани поднијели су више тужби и кривичних пријава против управе предузећа због, како тврде, незаконите купопродаје акција и преузимања контролног пакета акција од стране бизнисмена Јована Видовића.

Ово је "Гласу Српске" изјавио власник 46 одсто акција у "Бетонским производима" Стево Митровић. Он је рекао да је он највећи појединачни акционар у овом предузећу, али да му нова управа предузећа од 5. марта 2009. године не дозвољава ни да приђе фабрици, а камоли да усваја било какве одлуке.

- Драган Церовац, којег је недавно управа Инвестиционо-развојне банке Републике Српске (ИРБ РС) суспендовала због незаконитих радњи, је Видовићев криминалац и уз његову помоћ он је незаконито откупио контролни пакет акција и постао власник 56 одсто капитала у "Бетонским производима" - тврди Митровић.

Додаје да је пред надлежним судовима у Српској као и БиХ покренуо тужбе против Видовића и да је суштина свих судских спорова у његовом захтјеву да се структура капитала у "Бетонским производима" врати на стање које је било прије докапитализације, када је Видовић имао 33 одсто акција, колико му по закону и припада.

ИРБ је покренула истрагу о информацијама да су шефови Одјељења за управљање хартијама од вриједности и пласмане правним лицима Драган Церовац и Никица Бајић умијешани у манипулације на тржишту капитала. Против Церовца и Бајића Комисија за хартије од вриједности РС упутила је Одјељењу за прекршаје бањолучког Основног суда Захтјев за покретање прекршајној поступка. Они су, наводи се у захтјеву, прекршили Закон о тржишту хартија од вриједности тако што су у четири трансакције спустили цијену "Медицинске електронике" Бања Лука.

- ИРБ још нема сазнања о одговорности Драгана Церовца у "Бетонским производима". Формирана је дисциплинска комисија која ће утврдити његову одговорност у овом, као и у другим предузећима - рекао је портпарол ИРБ-а Зоран Поповић.

Јован Видовић и Драган Церовац нису били доступни "Гласу Српске" за изјаву.

Aкције

Aкционари тврде да не постоји ниједан рачун, а ни писани траг да је Видовић уплатио 590.000 марака за наводну докапитализацију. Они тврде да су акције продате без било какве надокнаде. У Рјешењу Централног регистра од 4. фебруара ове године регистроване су хартије од вриједности, а укупна вриједност основног капитала емитента износила је 2.388.481 марку.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана