Видић: Договор представља задржавање постојећег стања у размјенама роба

Агенције
Видић: Договор представља задржавање постојећег стања у размјенама роба

Бањалука - Потпредсједник Привредне коморе Републике Српске Михајло Видић поздравио је договор постигнут јуче у Загребу између делегација БиХ и Хрватске да нови режим извоза робе биљног и животињског поријекла не ступи на снагу 1. јануара него 1. јула 2013. године, преносе агенције.

- Од 1. јула 2013. године би требало да се успоставе нови режими односа између БиХ и ЕУ. Договор постигнут у Загребу представља задржавање постојећег стања у размјенама роба Хрватске и Републике Српске, односно БиХ у оквиру CEFTA споразума - рекао је Видић.

Он је истакао да је пролонгирање постојећег стања за пола године и остајање CEFTA споразума на снази до 1. јула 2013. године - оно што је БиХ тражила и очекивала.

Видић је рекао да је слободно кретање роба, без царина, на снази до 1. јула – до уласка Хрватске у ЕУ.

- Нормално функционисање тржишта настављамо и даље у погледу размјене роба без додатних оптерећења, анализа, царина итд. Да се то догодило одмах, од 1. јануара ми бисмо имали проблема са извозом у Хрватску, односно сад већ у ЕУ, са извозом роба животињског поријекла-млијека, меса, живе стоке... - рекао је Видић.

Он је, међутим, напоменуо да ће БиХ, за период који је пролонгиран на шест мјесеци, хтјела или не, морати бити спремна да испуни услове, направи одређене искораке ка ЕУ, те покуша да што прије постане потписница Споразума о стабилизацији и придруживању, чији је привремени потписник.

- Неопходно је да тада равноправно почнемо да конкуришемо за фондове ЕУ и за претприступне фондове, да се боримо да постанемо земља-кандидат, што је веома битно, јер тек тада се отварају услови за наше активно учешће у томе - рекао је Видић.

Он је подсјетио да БиХ до сада има приступ само за двије компоненте - прекограничну сарадњу и јачање институција.

- Доласком ЕУ на границе БиХ ми ћемо све оне услове које имамо постављене од ЕУ морати да испуњавамо, јер ћемо комуникацију од 1. јула 2013. имати директно са ЕУ - рекао је Видић, напомињући да је неопходно, прије свега, оспособити лабораторије које су и данас неопходне приликом извоза роба у Хрватску.

Исто тако, додао је Видић, неопходно је потписати одређене уговоре, споразуме и сертификате, те предузети низ мјера, јер од тада нема више могућности примјене или непримјене CEFTA споразума.

- CEFTA споразум остаје да важи за оне земље потписнице које нису чланице ЕУ - рекао је Видић.

Делегације БиХ и Хрватске јуче су у Загребу договориле да нови режим извоза робе биљног и животињског поријекла не ступи на снагу 1. јануара него 1. јула 2013. године, рекао је министар спољне трговине и економских односа БиХ Мирко Шаровић.

Шаровић је истакао да је састанак двије делегације био врло користан, уз кључни договор о извозу из БиХ у периоду прије приступања Хрватске у ЕУ.

- Основни параметар за извоз биће рок трајања производа. Сви производи са наше стране моћи ће се пласирати у Хрватску у наредним мјесецима - прецизирао је Шаровић.

СТК БиХ: Договор у Загребу значајан за пољопривреднике

Спољнотровинска комора БиХ честитала је делегацији БиХ, на челу са министром спољне трговине и економских односа БиХ Мирком Шаровићем, на испослованом договору о продужењу важења примјене стандарда ЕУ за производе из БиХ који ће бити пласирани на тржиште Хрватске.

Делегације БиХ и Хрватске на јучерашњем састанку у Загребу договориле су се да нови режим извоза робе биљног и животињског поријекла не ступи на снагу 1. јануара, него 1. јула 2013. године.

- Ово је велики помак, уступак и помоћ извозницима, јер су добили додатни период за припрему производње према стандардима ЕУ - рекао је економски аналитичар СТК БиХ Дуљко Хасић.

Он је истакао да, захваљујући овом договору, није затворено тржиште Хрватске, што је изузетно битно с обзиром да укупна спољнотрговинска размијена БиХ и Хрватске на годишњем нивоу износи 1,5 милијарди евра.

- Од тог износа 200 милиона евра се односи на групу која је “проблематична”, а то су пољопривредни, односно прехрамбени производи. Ријеч је о групи производа која је изузетно осјетљива на прописе - млијеко, млијечни производи, месо, перад и јаја, а везана је директно за тржиште Хрватске - рекао је Хасић.

Он упозорава да би због ригорозне контроле квалитета пољопривредници имали огромни губитак да није дошло до договора, не само финансијски, већ би и многи људи остали без посла, јер се само за ову групу прехрамбених производа везује 50.000 запослених.

Хасић напомиње да је властима БиХ остављен простор да могу да наставе радити на припремама у смислу преузимања законодавне регулативе ЕУ и усклађивања са регулативом БиХ, што је посебно неопходно за прехрамбене производе, односно агро-индустријски комплекс.

- Вријеме се мора искористити. Оно је врло кратко и до 1. јула 2013. године морају се испунити услови које тражи ЕУ - поручио је Хасић.

Он каже да би овај период требало искористити за успостављање одговарајуће инфраструктуре за оцјену квалитета и исправности хране, фитосанитарну инспекцију, али и опремање два гранична прелаза предвиђена за промет производима животињског поријекла.

Хасић је напоменуо да је најављена и додатна могућност проширења на три гранична прелаза за производе биљног поријекла.

Хасић је рекао да се мора ријешити и проблем пролаза кроз Неум и приступ територијалним водама у луци Плоче, који је политички још недефинисан.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана