Видан напредак у финансијском сектору

Срна
Видан напредак у финансијском сектору

Сарајево - Министар финансија и трезора БиХ Никола Шпирић и представници Мисије ММФ-а и Свјетске банке закључили су данас у Сарајеву да је видан напредак у финансијском сектору БиХ у односу на 2006. годину, када је рађен посљедњи преглед Програма оцјене финансијског сектора /FSAP/, а анализирани су подаци у надлежним институцијама ентитета и на нивоу БиХ.

Из Министарства финансија и трезора БиХ саопштено је да је Шпирић нагласио да се овог пута преглед стања финансијског сектора дешава након глобалне економске рецесије изазване финансијском кризом у развијеним земљама, те да се БиХ ове године суочила и са разорним поплавама.

"Имајући у виду размјере природне катастрофе, економија у БиХ показала је већу отпорност него што се очекивало и имаћемо позитиван економски раст. Биљежимо и раст прихода од индиректних пореза за 3,4 одсто током 10 мјесеци ове године", рекао је Шпирић.

Он је додао да је неопходно стварати услове како би био обезбијеђен значајнији економски раст, што подразумијева и провођење структуралних реформи, на којима кроз своје пројекте инсистирају и ММФ и Свјетска банка.

Шпирић је нагласио да је неопходно водити рачуна о уставним надлежностима код креирања препорука, јер то гарантује њихову ефикасну реализацију.

Представници ММФ-а и Свјетске банке рекли су да кроз ФСАП анализирају банкарски сектор, област осигурања, платни промет и обезбјеђење од ризика у овим областима.

Они су нагласили да је од посљедњег прегледа у БиХ било корисних законских измјена како би се унаприједило стање финансијског сектора, а да се неке области сада први пут анализирају.

Извјештај и препоруке Мисије ММФ-а и Свјетске банке у области ФСАП-а требало би бити завршени до 18. новембра.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана