Видаковић: Приватизација Рафинерије нафте појефтинила гориво

Агенције
Видаковић: Приватизација Рафинерије нафте појефтинила гориво

Бањалука - Захваљујући приватизацији Рафинерије нафте у Броду, БиХ има најјефтиније гориво у региону и драстично је смањен увоз нафтних деривата, каже начелник Одјељења за маркетинг и рекламу “Оптима групе” Радомир Видаковић, преносе агенције.

Видаковић тврди да би, да није покренута бродска Рафинерија, гориво у БиХ данас било скупље бар за 20 фенинга, јер је појава домаћег произвођача приморала трговце да смање премије за дизел око 100 долара по тони.

- До нашег доласка, тржиште БиХ у потпуности је било ослоњено на увоз готових нафтних деривата, а данас је ситуација драстично другачија. Као прво, БиХ је драстично смањила увоз нафтних деривата, шта више постала је и извозник горива - рекао је Видаковић за портал “Енерџињуз”.

Начелник Одјељења за маркетинг и рекламу “Оптима групе”, под чијим окриљем послују Рафинерија нафте у Броду, Рафинерија уља у Модричи и ланац пумпи “Нестро петрола”, истиче да је модернизацијом Рафинерије нафте у Броду на тржишту БиХ почела продаја деривата еуро пет стандарда.

Он је навео да је план да Рафинерија нафте у Броду подигне производне капацитете на три милиона тона прераде сирове нафте и додао да ће то бити шанса да се због извоза значајно упосле жељезнички капацитети и оживи ријечни саобраћај ријеком Савом.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана