Видаковић: Почетком септембра “Нестро петрол” у Сарајеву

Агенције
Видаковић: Почетком септембра “Нестро петрол” у Сарајеву

Бањалука - Почетком септембра биће отворена прва бензинска пумпа “Нестро петрола” у сарајевском насељу Блажуј, што је у складу са плановима да се ове и наредне године шири малопродајна мрежа на територији цијеле БиХ, првенствено у ФБиХ, изјавио је начелник Одјељења за маркетинг и рекламу “Оптима групе” Раде Видаковић, преносе агенције.

Видаковић је навео да се маркетиншке активности и испитивање тржишта проводе и на подручју Мостара, али и у другим градовима БиХ за које су заинтересовани.

Он је истакао да је огромна енергија усмјерена на ширење малопродајне мреже, те да је у току испитивање тржишта у Србији, гдје се такође планира ширење мреже “Нестро петрол” пумпи.

- У току су преговори са OMV-om. Спадамо у групу озбиљних понуђача, потенцијалних купаца пумпи OMV-a на тржишту Србије и Хрватске. Рано је говорити о томе какав ће резултат разговора и преговора бити - рекао је Видаковић.

Према његовим ријечима, ширење бензинских пумпи „Нестро петрола” отвара и нова радна мјеста, па се радна снага тражи у мјестима у којима се бензинска пумпа отвара.

Говорећи о Рафинерији уља Модрича, он је навео да су активности и у том предузећу првенствено усмјерене на маркетиншко представљање максималног квалитета моторних уља.

- Активности нису усмјерене само на ширење позиције на домаћем тржишту, већ и на отварање тржишта у Италији, Аустрији и Њемачкој.

Повјерење европских купаца у наше производе, на неки начин, можда је јаче него на домаћем тржишту, јер домаћи купац према неком аутоматизму много више вјерује увозном производу, а убијеђени смо да су наши производи једанко квалитетни, а чак и повољнији са цијеном - истакао је Видаковић.

Он је додао су добијени сертификати од скоро свих свјетских произвођача аутомобила да су уља Рафинерије у Модричи висококвалитетна, да трају и дуже од превиђеног рока, те да гарантују максималну заштиту аутомобилских мотора.

- То нам даје подстрек да се боримо за свјетско тржиште. Промовишемо и нову амбалажу, па тако смо и паковањем, не само квалитетом производа, достигли европске стандарде - рекао је Видаковић.

Начелник Одјељења за маркетинг и рекламу „Оптима групе” нагласио је да динамика инвестирања у Рафинерији нафте - Брод, која се односи на ремонт постојећих и набавку нових постројења иде планираним темпом.

Он је подсјетио да је ове године планирано улагање 97 милиона евра, а да је сљедеће године у плану највећа инвестиција у Рафинерију нафте у Броду, вриједна 276 милиона евра.

Видаковић је рекао да је биланс пословања Рафинерије нафте - Брод негативан, јер раде са постројењем које има велики проценат сопственог губитка, а да би био смањен - потребно је да се реализују планиране инвестиције и да се изграде нова постројења, која ће омогућити његово смањење.

Он је навео да се сопствени губици крећу око 12 одсто, а да би се позитивно пословало - сопствени губици не смију да прелазе шест одсто.

- Процес реконструкције и инвестирања дугорочан је. Потребно је пројектовање, планирање, идентификација проблема, наручивање опреме - закључио је Видаковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана