Веселин Пољашевић предсједник Коморе

Жељка Домазет
Веселин Пољашевић предсједник Коморе

СAРAЈЕВО - На сједници Скупштине Спољнотрговинске коморе БиХ, коју су представници Коморе из реда српског и хрватског народа прогласили нелегитимном, јуче је изабран предсједник и два потпредсједника, те Управни и Надзорни одбор Коморе за мандатни период од 2010. до 2014. године.

За предсједника Спољнотрговинске коморе изабран је Веселин Пољашевић, а за потпредсједнике Бруно Бојић и Aмир Зукић који ће се ротирати сваких 16 мјесеци.

Нови чланови Управног одбора су Драган Деспотовић и Предраг Митрашевић из реда српског, Илија Дамир Пехар и Марио Хркач из хрватског и Един Aрсланагић и Нихад Имамовић из реда бошњачког народа.

У Надзорни одбор изабрани су Синиша Пратљачић из српског, Иван Мандић из хрватског и Јоргован Бегић из реда бошњачког народа.

Новоизабрани предсједник Коморе Веселин Пољашевић рекао је да ће у сарадњи са Скупштином, Управним и Надзорним одбором, у сљедећем периоду превазићи све проблеме који су у посљедњих неколико година оптерећивали Комору и њен рад.

- У овом изборном процесу учествовало је више од 450 фирми из свих дијелова БиХ. Увјерен сам да је Спољнотрговинска комора БиХ деблокирана и да ће успјешно наставити са радом у оквиру законских надлежности - казао је Пољашевић, који би на дужност требало да ступи 1. јула.

На питање да ли подржава провјеру легитимности и легалности избора у Комори, које је од Министарства правде БиХ затражило Министарство спољне трговине и економских односа БиХ, Пољашевић је истакао да ће инсистирати на томе да се преиспита финансијско пословање ове институције у протеклом периоду.

Предсједник Спољнотрговинске коморе БиХ Махир Хаџиахметовић казао је да је цијели процес избора у Комори урађен у складу са Статутом и законом.

За данас је заказана и сједнице старог сазива Скупштине Коморе која је у два наврата током овог мјесеца покушала да одржи сједницу, али због неодазивања бошњачких делегата није имала кворум да би могла да одлучује.

Проблеми

Махир Хаџиахметовић каже да је Министар спољне трговине и економских односа БиХ Младен Зиројевић добио некоректне информације од појединаца и да је због тога реаговао тако како јесте.

- Комора нема проблема са Министарством и сматрам да није добро да се на тако јаван начин мијеша политика у рад једне невладине организације - казао је Хаџиахметовић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана