Верификовано још 420.000 КМ старе девизне штедње

Милијана Латиновић
Верификовано још 420.000 КМ старе девизне штедње

БАЊАЛУКА - За непуних мјесец откако је почела пријава за верификацију старе девизне штедње у Агенцији за посредничке, информатичке и финансијске услуге (АПИФ) 60 штедиша верификовало је 420.000 марака.

Рекао је то “Гласу Српске” руководилац службе продаје у АПИФ-у Владимир Благојевић, додавши да је више од половине штедиша из Бањалуке.

- Законом дефинисани износ старе девизне штедње који треба исплатити Република Српска је 774,9 милиона КМ, од чега је прије овог новог рока верификовано 673,7 милиона КМ, који се односи на 55.510 лица. Од тога је у готовини исплаћено 84,8 милиона КМ, чиме је у цијелости исплаћена штедња за 23.212 лица, док за верификацију преостају 101,2 милиона КМ - навео је Благојевић, подсјетивши да је нови рок за верификацију старе девизне штедње до 29. фебруара идуће године.

Из АПИФ-а су позвали све оне који до сада нису извршили верификацију старе девизне штедње, а чија средства су била депонована у банкама са сједиштем на територији БиХ и за које је обавеза враћања пренесена на Републику Српску да искористе ову прилику и пријаве се до краја фебруара наредне године.

А да је и даље много оних који не знају да тече нови рок за верификацију потврђују и бројне објаве на “Фејсбук” страници Удружење грађана за поврат старе девизне штедње у БиХ и дијаспори.

- Да ли је неко од вас упознат када се ове године може поднијети захтјев за поврат старе девизне штедње? Ради се о Привредној банци Сарајево и чула сам да то ради агенција АПИФ у Бањалуци - само је једна од објава.

Међу објавама је и она у којој штедиша наводи да је пропустио верификацију до сада и пита да ли се може нешто урадити када је ријеч о том питању.

Предсједница Управног одбора Удружења за заштиту девизних штедиша у БиХ Амила Омерсофтић каже за “Глас” да би у овом времену кризе штедишама свака марка добро дошла.

- Република Српска је заиста много урадила, остао је мали износ неверификоване штедње. У ФБиХ још 17.000 људи чека исплату старе девизне штедње и питање је када ће успјети да добије новац - рекла је Омерсофтићева.

Она је нагласила да би медији требало много више да се укључе у ову причу да би штедише биле боље информисане.

- Сматрам да је много наших штедиша у иностранству и можда би преко наших амбасада тамо требало да их обавијестимо и позовемо да верификују штедњу - казала је она.

Да би требало много више радити на информисању штедиша сагласан је и економиста Зоран Павловић.

- Власници старе девизне штедње често немају прецизну и јасну информацију како могу да остваре своја права. Вијест о томе на телевизијама или у новинама је добар начин да се дође до тих људи, јер је ријеч углавном о старијој популацији. Коришћење дипломатско-конзуларне мреже за обавјештавање оних који су у иностранству је такође један од начина да би штедише дошле до свог новца - рекао је Павловић.

Захтјев

Из Министарства финансија РС раније је наведено да ће верификација бити извршена у складу са законима и подзаконским прописима.

- За захтјеве који буду поднесени у предвиђеном року верификација ће бити извршена под идентичним условима које су до сада имали власници старе девизне штедње - навели су из министарства.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана