Венецуела лежи на злату

Глас Српске
Венецуела лежи на злату

КAРAКAС - Венецуела је вратила у земљу већину својих резерви злата, у оквиру плана који је прошле године донио предсједник те земље Уго Чавес, кажу званичници.

Злато које је из иностранства враћено у ту јужноамеричку земљу вриједно је процијењених девет милијарди долара.

- У току је завршна фаза реализације тог плана који се досљедно спроводи. За два мјесеца смо на наше тло вратили око 160 тона злата - рекао је гувернер Централне банке Венецуеле Нелсон Мерентес, приликом дочека једне од пошиљки на аеродрому у Каракасу.

Чавес је прошле године објавио план о враћању 211,35 тона златних полуга које је Венецуела држала у иностранству, у вриједности од процијењених 11 милијарди долара, пренијеле су агенције.

Око 80 одсто тих златних резерви чувано је у Британији, прије свега у трезору Банке Енглеске.

Мерентес је указао да ће приближно 50 тона венецуеланског злата остати у иностранству, како би земља могла да обавља одређене финансијске трансакције.

Званични подаци показују да Венецуела посједује око 365 тона злата у резервама, што је 15. по величини количина на свијету.
Чавес је такође објавио намјеру да врати око 6,2 милијарде долара вриједну ликвидну имовину или обвезнице којима се може трговати, а које се налазе у банкама Швајцарске, Британије, Француске и СAД, и да их пренесе у институције у "пријатељским" земљама, као што су Кина, Русија и Бразил.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана