Велпро ће бити угашен

Жељка Домазет
Велпро ће бити угашен

Сарајево - Велепродајни ланац "Велпро", који је дио загребачког концерна "Агрокор" и послује на тржишту БиХ, гдје има 160 радника, завршиће у ликвидацији.

Планове у вези са гашењем "Велпра" јуче је предсједавајућем Савјету министара БиХ Денису Звиздићу у Сарајеву пренио повјереник Владе Хрватске за "Агрокор" Анте Рамљак. Састанку су присуствовали и министар спољне трговине и економских односа и финансија и трезора БиХ Мирко Шаровић и Вјекослав Беванда.

- "Велпро" је велики губиташ. Дио радника биће збринут у оквиру "Агрокора", док ће поједини добити отпремнине. Најзначајнији губитак у свему је што ће радници остати без посла - рекао је Рамљак.

Он је приликом презентације плана реструктурирања "Конзума" навео и да ће 83 објекта бити ребрендирана и враћена под кров "Меркатора", а 176 ће остати у власништву "Конзума". У састав "Меркатора" биће враћени продајни објекти који су били дио тог трговачког ланца прије него што га је купио "Агрокор".

- "Конзум" ће бити раздвојен на два дијела. На тај начин покушаћемо вратити повјерење купаца које је изгубљено, с обзиром на то да је опао и промет. Ипак, ситуација није драматична као што је то било прије мјесец-два - казао је Рамљак и позвао мале добављаче у БиХ, којима је јуче почела исплата дуговања, да не постављају ултиматуме.

Шаровић је нагласио да дуговања "Конзума" износе 63 милиона КМ.

- Овај тржни центар је најважнији дио "Агрокоровог" пословања у БиХ. Пар његових компанија послује са добити, а посебно "Кисељак" и "Ледо". Највећи број радника из "Велпра" биће распоређен у оквиру "Конзума" и "Меркатора" - казао је Шаровић.

Нагласио је да "Меркатор" преузима само своје објекте које је имао до улажења у "Агрокор", док ће "Конзум" докапитализовати матични концерн из Загреба.

- На тај начин биће створене двије компаније које ће бити здраве. Читав овај процес требало би да буде завршен до октобра - казао је Шаровић и додао да ће нови састанак са Рамљаком одржати крајем августа.

Добављачи

Скупштина добављача "Конзума" јуче је саопштила да од институција власти БиХ и ентитета очекују да преузму мјере из своје надлежности с циљем заштите добављача и компанија из састава "Агрокора" које послују на тржишту БиХ.

Они су позвали и своје чланове да не пристају на потписивање уговора с "Меркатором" без давања гаранција.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана