Велико интересовање страних инвеститора за “Јужни ток”

РТС
Велико интересовање страних инвеститора за “Јужни ток”

Београд - Министар природних ресурса, рударства и просторног планирања Србије Милан Бачевић је рекао да постоји велико интересовање страних инвеститора за изградњу гасовода “Јужни ток” кроз Србију.

- Изградња “Јужног тока” ушла је у законом предвиђени поступак јавног увида, који истиче 6. децембра, а после тога ће, на основу урађеног нацрта закона, бити проглашен пројектом од националног значаја, чиме се у великој мери олакшава и убрзава сам процес почетка реализације - рекао је Бачевић.

Он је навео да је основни смисао читавог поступка да се избјегну могући неспоразуми и кашњења са пројектом око евентуалних проблема у поступку експропријације.

С обзиром на то да је Србија једина на траси “Јужног тока” која тај гасовод још није прогласила националним пројектом и да се и у јавности чује да Русија има примједбе због тога што се посао одуговлачи, Бачевић је рекао да постоје процедуре које морају да буду испоштоване.

Говорећи о расписивању тендера за експлоатацију уљних шкриљаца у Алексинцу, Бачевић истиче да велико интересовање за тај пројекат показују неке кинеске компаније, као и компаније из Естоније и из Канаде.

- Без обзира на наше пријатељске односе са Русијом, без обзира на позитивна пословна искуства са “Гаспромом” преко НИС-а, они неће бити у групи привилегованих. Желимо да спроведемо један међународни тендер крајем децембра, где ће посао добити онај ко буде најповољнији - рекао је Бачевић за РТС.

Што се тиче великог пројекта пловног пута Морава-Вардар-Дунав, на који Србија чека посљедњих 100 година, Бачевић је рекао да велико интересовање за тај пројекат показују Русија, Кина, Њемачка, Македонија, Грчка.

- То је највећи пројекат на који Србија у овом тренутку може да рачуна за десетине деценија и највећи пројект који ова држава може да спроведе - рекао је Бачевић, наводећи да ће до половине 2013. године бити доведени до краја многи разговори са потенцијалним инвеститорима.

Он је рекао да његово министарство тренутно преговора о стварању услова за припрему и обезбјеђивање финансијске подршке за израду просторног плана.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана