Велико интересовање подебљало подстицаје

Милијана Латиновић
Велико интересовање подебљало подстицаје

БАЊАЛУКА - Прерађивачка индустрија, али и мала и средња предузећа у Републици Српској могу рачунати на додатних два милиона марака намијењених за подстицаје, с циљем постизања веће конкурентности, што ће, према ријечима послодаваца, трасирати пут до квалитетнијих радних мјеста и већих плата.

У Министарству привреде и предузетништва РС навели су за “Глас” да је грант за велике инвестиционе пројекте проширен за додатних 1,5 милиона марака, тако да привредници умјесто на досадашњих 12 могу да рачунају на 13,5 милиона марака.

- На јавни позив за додјелу подстицаја за директна улагања који је расписан крајем марта пријавило се 312 привредних субјеката из најзначајнијих области прерађивачке индустрије. С обзиром на велику заинтересованост и вриједност инвестиционих пројеката, за подршку развоју привреде и побољшања ефикасности пословања и увођења нових технологија одобрен је већи износ подстицаја за те намјене - објаснили су у ресорном министарству.

Осим тога, кажу у министарству, и мала и средња предузећа могу рачунати на додатних пола милиона марака намијењених за подстицаје.

- Због велике заинтересованости предузетника и привредних друштава грант смо увећали за пола милиона, тако да привредници из тог сектора могу рачунати на 1,5 милиона КМ. До сада се пријавило око 70 привредника из тог сектора - казали су у министарству.

Предсједник Уније удружења послодаваца РС Саша Тривић рекао је да су подстицаји за привреднике најбоља подршка коју Влада Српске обезбјеђује да се кроз инвестиције, односно подршку технолошком развоју дође до продуктивнијих радних мјеста и већих плата.

- Добро је да се повећавају износи за подстицаје. То ће сигурно дати позитивне ефекте на раст технолошког развоја домаће привреде. Свака та подршка, за коју кажемо да је подршка привреди, у ствари је подршка радницима, јер технолошки развој ствара квалитетнија радна мјеста. Подстицаји су мотивација да се и у овим изузетно тешким временима иде у правцу инвестиција - казао је Тривић, који је и предсједник Удружења послодаваца пољопривреде и прехрамбене индустрије Српске.

Позив

Министар привреде и предузетништва РС Вјекослав Петричевић позвао је у петак привреднике да аплицирају на јавни позив за додјелу подстицаја за мала и средња предузећа с циљем постизања веће конкурентности и продуктивности у процесима производње како би одговорили на бројне захтјеве на домаћем и европском тржишту.

Рок за достављање пријава за подстицаје малим и средњим предузећима продужен је до 31. августа, а новац је намијењен за дигиталну трансформацију, техничке иновације, очување старих и умјетничких заната и домаће радиности, те организовање заједничког наступа на сајму.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана