Велико интересовање и за други дан конференције “Balkan Solar Summit”

М. Л.
Велико интересовање и за други дан конференције “Balkan Solar Summit”

БАЊАЛУКА - Раст цијена електричне енергије и уопште енергетска ситуација у свијету додатно су подстакли приватне инвеститоре да улажу у обновљиве изворе енергије, а било би добро и да електропривреде у земљама региона уђу у још интензивнији инвестициони циклус.

Истакнуто је то данас током другог дана конференције “Balkan Solar Summit” која је у Бањалуци окупила око 400 учесника из цијелог свијета.

- Што је већа понуда, мања ће бити цијена енергије - истакнуто је на једном од панела.

На панелима је било ријечи о цијенама електричне енергије, али и о берзама струје, енергији из обновљивих извора, енергетској ситуацији, те зеленој транзицији. Панелисти су, између осталог, дискутовали о томе како се усмјерити на волатилност цијена на глобалном економском тржишту електричне енергије и која су стручна предвиђања за наредни период.

- Добрим функционисањем унутрашњег тржишта електричне енергије доприноси се остваривању користи од најбољих цијена електричне енергије, сигурности снабдијевања енергијом, али и постизању зелене транзиције - речено је током првог панела.

Током другог дана самита велику пажњу привукла су и предавања на теме “Балансирање неуправљивим изворима електричне енергије у електро-енергетском систему”, “Банке и финансирање соларних електрана”, “Како до додатних зарада из соларних електрана?”.

Велику пажњу учесника је привукао и изложбени дио са конкретним соларним рјешењима и услугама. 

Организатор “Balkan Solar Summit” је Агенција “Минт” из које су рекли да је велико интересовање за овај самит потврда да је соларна енергија једна од најактуелнијих тема данашњице.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана