Велики увоз кочи произвођаче у РС

Ведрана Кулага
Велики увоз кочи произвођаче у РС

БAЊA ЛУКA - На подручју Републике Српске присутан је неконтролисан увоз грађевинског материјала из земаља у окружењу због непостојања закона који би штитио домаће произвођаче грађевинског материјала, што додатно отежава ионако лоше стање у области грађевинарства.

Секретар Удружења грађевинарства и грађевинског материјала у Привредној комори РС Зоран Граховац истакао је да је у протеклом периоду на подручју Српске дошло до благог повећања цијена грађевинског материјала, првенствено цемента и жељеза чија је цијена у априлу била снижена и до 50 одсто.

- Велики проблем за тржиште Српске, када је ријеч о грађевинском материјалу, представља неконтролисан увоз из земаља у окружењу, и то највише из Хрватске. То додатно отежава ионако неповољну ситуацију домаћих произвођача због виших цијена, јер их држава не субвенционише. У Хрватској су велике субвенције  - истакао је Граховац.

То директно доводи до гушења производње када је ријеч о домаћим производима грађевинског материјала, који најчешће завршавају на стовариштима, док производи са стране диктирају тржиште, што је и очекивано због ниже цијене производа.

То је разлог што се грађевинци, према његовим ријечима, залажу да се постојећи институти за провјеру грађевинског материјала опреме савременом опремом, како би се прекинула неповољна ситуација на домаћем тржишту за наше произвођаче материјала за грађевинарство.

- Домаћи произвођачи нарочито губе када је ријеч о опекарским производима, који због више цијене не пролазе код извођача, јер су цијене производа из Хрватске ниже и конкурентније због државне субвенције - појаснио је Граховац.

Због неконтролисаног увоза, сматра Граховац, на тржиште Српске се увози све и свашта, па и роба сумњивог квалитета, јер се не зна да ли одговара прописаним стандардима.

С циљем заштите домаћих произвођача грађевинског материјала, потребно је упутити апел надлежним органима да се што прије успоставе контролни органи, како би се знало какав је квалитет грађевинског материјала који из окружења долази на домаће тржиште.

Станови

Граховац је додао да цијене грађевинског материјала неће утицати на цијене станова, јер је за то потребан ангажман цијелог друштва. Међутим, он је истакао да се може очекивати да ће грађевинска предузећа остајати без посла због смањених инвестиција у односу на стање из прошле године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана