Велики трговачки ланци уцјењују

Марина Чигоја
Велики трговачки ланци уцјењују

БAЊA ЛУКA - Произвођачи из Републике Српске тврде да их представници великих трговачких ланаца у Српској уцјењују и да се због тога налазе у незавидном положају и бројним проблемима.

На састанку произвођача, трговаца и представника Министарства трговине и туризма РС који је јуче одржан у Привредној комори РС разговарано је о могућностима превазилажења ових проблема али конкретног договора, ипак, није било.

Према ријечима генералног директора месне индустрије "Импро" из Приједора Синише Сукаре највећи проблем домаћим произвођачима представља висина рабата коју трговци траже.

- Други, такође, велики проблем је прекорачење валуте плаћања. У нашем случају рок је 114 дана, а месо се мора платити у року од 15 или 20 дана, да би се могло говорити о пословању - истакао је Сукара.

Он је додао да је већина предузећа у кредитима, а да за ново задуживање због великих камата не постоји могућност.

- То даље значи смањење производње, обустављање робе тим ланцима, отпуштање радника и то је једна ланчана реакција која послије доводи до колапса - нагласио је Сукара.

Портпарол "Делта Максија" Бања Лука Дијана Миланковић-Кустурић је рекла да као и у сваком послу одређени проблеми постоје али да се ни у ком случају не може говорити о уцјењивању произвођача од стране продаваца.

- Рокови плаћања зависе од робне групе производа и од других бројних фактора. Глобална економска криза утиче и на нас, али настојимо да са својим пословним партнерима ријешимо проблеме и увијек смо спремни за разговор са њима - казала је Кустурићева.

Заступљеност домаћих произвођача у "Делта Максију " је, каже, око 30 одсто.

Предсједник Привредне коморе РС Борко Ђурић навео је да је неопходно да произвођачи и трговачки ланци у Српској постигну договор како би се добили вишеструки ефекти, прије свих пласман већег броја домаћих производа, обезбјеђивање више радних мјеста и плата.

Министарство

Помоћник министра за трговину Душанка Тегелтија је рекла да је потребна већа заступљеност домаћих произвођача великих трговачких ланаца.

- Трудимо се да спроводимо захтјеве домаћих произвођача, али ми не можемо улазити у њихов уговорни однос - истакла је Тегелтија.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана