Велики потенцијал у шумском отпаду

М. Ч.
Велики потенцијал у шумском отпаду

БAЊA ЛУКA - У Републици Српској постоје процјене о великом потенцијалу у шумском отпаду, али још увијек не постоје прецизни подаци о којим количинама се ради.

Ово је јуче изјавила начелник Одјељења за развојне пројекте у области енергетике у Министарству индустрије, енергетике и рударства Нада Миловчевић.

Министарство је кандидовало пројекат израде студије о процјени потенцијала биомасе за производњу електричне и топлотне енергије у Српској, а чланови експертског тима Aсоцијације европских регија у наредна четири дана посјетиће неколико локација како би утврдили колики су ти потенцијали.

Миловчевићева је рекла да се овим пројектом желе утврдити могућности коришћења биомасе, гдје се посебно разматра шумски, пољопривредни и комунални отпад.

- Одређена количина шумског и индустријског отпада се већ користи. Постоји одређен број фабрика које производе брикете и пелете, али немамо тачну слику о потенцијалу из пољопривредног отпада - казала је Миловчевићева.

Јустина Подровска из Скупштине европских регија најавила је да би већ у септембру експерти ове асоцијације могли одлучити по питањима студије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана