Велики интерес за трезорске записе

Марина Чигоја
Велики интерес за трезорске записе

БAЊAЛУКA - У Републици Српској тренутно влада изузетно велики интерес за куповину трезорских записа РС, а до сада је пријављено 12 директних учесника, рекао је директор Бањалучке берзе Милан Божић.

Прва аукција трезорских записа РС у износу од 30 милиона КМ одржаће се данас на Бањалучкој берзи.

- Интерес је велики. За сада је пријављено 12 директних учесника, с тим да очекујемо значајан број индиректних учесника који ће на аукцији учествовати посредством брокерских кућа. Због тога вјерујем да ће данас сви трезорски записи бити уписани - казао је Божић.

Он је нагласио да ће трезорски записи помоћи да се ријеше неравнотеже у готовинским токовима до којих долази у одређеним периодима током године.

- Буџет РС ће бити у могућности да брже исплаћује већ планиране обавезе према корисницима. С друге стране, банке и друге финансијске организације коначно ће добити инструмент за улагање краткорочно расположивих средстава. До сада су се та средства углавном улагала у иностранство уз мале каматне стопе - казао је Божић.

Додао је да су јако значајни и индиректни ефекти који се односе на поправљање ликвидности корисника буџета и привреде, што ће, према његовим ријечима, сигурно довести до одређеног повећања буџетских прихода.

Министарство финансија Српске донијело је 26. априла рјешење о емисији трезорских записа. Планирани износ емисије је 30 милиона КМ, а номинална вриједност трезорског записа је 10.000 КМ, са датумом доспијећа 11. новембра ове године.

Послије доношења рјешења о емисији Министарство финансија је 3. маја упутило јавни позив за учествовање на аукцији трезорских записа.

У Министарству финансија РС раније су рекли да ће сви учесници на аукцији добити трезорске записе по истој цијени, а у случају да понуда премашује тражњу предност ће имати они који су понудили бољу цијену.

Максимална каматна стопа за трезорске записе утврђена је као релевантни еурибор плус 4,25 одсто.

Задужење

Народна скупштина РС донијела одлуку о краткорочном задужењу РС емисијом трезорских записа за 2011. годину од 65 милиона КМ, односно до пет одсто редовних прихода остварених прошле буџетске године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана