Велики интерес да рудници боксита у Никшићу наставе са радом

СРНА
Велики интерес да рудници боксита у Никшићу наставе са радом

Зворник - Компанија “Алумина” из Зворника има велики интерес да Рудници боксита у Никшићу, након увођења стечаја почетком прошле седмице, наставе са радом, саопштено је данас из “Алумине”.

Предсједник Управног одбора компаније “Алумина” Миле Матић рекао је да је боксит из Никшића веома битан за производни процес зворничке фабрике.

“Имамо пословни аранжман који обезбјеђује узајамно успјешну пословну сарадњу компаније жАлуминаж и никшићких рудника боксита”, нагласио је Матић.

У саопштењу се подсјећа да је од септембра ове године за потребе зворничке фабрике из Никшића почела допрема руда боксита, те да је ријеч о 150.000 тона на годишњем нивоу, с перспективом да ове количине буду и увећане.

Менаџмент “Алумине” очекује да ће надлежни у Никшићу и званичници Владе Црне Горе смоћи снаге да обезбиједе услове да Рудници боксита наставе са експлоатацијом црвене руде, јер само у наредне три године компанија из Зворника треба да преради око 450.000 тона никшићког боксита.

“То је најбоља препорука за њихов даљи рад”, додаје се у саопштењу.

Из “Алумине” напомињу да би прекид у испорукама руде угрозио уговорене обавезе по овом пословном аранжману, те усложнио пословне планове, при чему би зворничка компанија била приморана да се за обезбјеђење руде сналази на други начин.

Привредни суд у Подгорици увео је 19. новембра стечај у Рудницима боксита у Никшићу на захтјев Црногорске комерцијалне банке због дуга од 1,59 милиона евра.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана