Велики број обвезника и даље се оглушује о позиве АПИФ-а

Анита Јанковић Речевић
Велики број обвезника и даље се оглушује о позиве АПИФ-а

БАЊАЛУКА - Упркос великим казнама, које иду до 15.000 марака, највећи број обвезника у Републици Српској по устаљеној пракси и ове године занемарује законску обавезу предаје финансијских извјештаја Агенцији за посредничке, информатичке и финансијске услуге (АПИФ) будући да је до сада то урадило тек 848 пословних субјеката.

Наиме, пословни субјекти у Српској дужни су да АПИФ-у до посљедњег дана фебруара текуће године предају финансијске извјештаје, односно завршне рачуне за прошлу годину с циљем прикупљања што већег броја квалитетних података, а да је овогодишњи број занемарљив, показује податак да су привредна друштва, предузетници и друга правна лица у Српској лани до истека рока предали 19.461 извјештај.  

На основу тих података закључује се да би у наредних двадесетак дана извјештаје требало да преда више од 18.000 пословних субјеката који за извршење те обавезе чекају задњи час. 

- До 6. фебруара ове године запримили смо 391 извјештај од стране правних лица, привредна друштва су предала 387 докумената, предузетници 67, те двије банке и једно друштво за осигурање. Позивамо све субјекте који имају обавезу да предају финансијски извјештај за претходну годину да то и учине у законском року како не би сносили санкције - казали су у АПИФ-у.

А санкције се, осим пенала које обвезници морају платити ако прекораче законски рок, односе и на новчане казне које нису мале.

- Предвиђене казне за правна лица која не предају извјештај крећу се од 3.000 КМ до 15.000 КМ, за неизвршење обавезе предузетнике који воде пословне књиге по систему двојног књиговодства очекује казна од 1.000 до 5.000 КМ, док одговорно лице у правном лицу може бити кажњено износом од 300 до 1.500 марака - упозоравају у АПИФ-у. 

Из ове агенције су и претходних година апеловали на пословну заједницу да озбиљно схвати овај задатак јер неприказивање финансијских извјештаја представља проблем за пројектовање буџета, планирање, извјештавање јер се не располаже довољно квалитетним подацима о стању економије. 

Да многи занемарују обавезу и годинама не предају извјештаје, показује податак да је у Републици Српској регистровано око 25.000 малих предузетника који су ове године предали тек 67 наведених докумената. 

- Комора је заинтересована да извјештаје преда што већи број предузетника и са АПИФ-ом смо неколико пута разговарали на ту тему, али је неопходно да се скроји модалитет који би нам олакшао посао. Желимо да тај документ буде у форми скраћеног, ревидираног извјештаја који би нам било лако припремити јер је израда завршног рачуна изузетно компликована, морају је радити рачуноводства, што аутоматски поскупљује посао и онда људи то и не раде - објашњава за “Глас” предсједник Занатско-предузетничке коморе РС Јовица Братић.

Он је истакао да су о овом проблему разговарали и са премијером Српске, као и са ресорним министром те да имају обећање да ће то питање бити ријешено. 

- Када се то деси, вјерујем да ће у том случају већина, ако не сви, предавати извјештаје. То је важно и за Пореску управу РС како би имали евиденцију, али и привреднике приликом аплицирања за развојне кредите - додао је Братић. 

Цјеновник

Према подацима из цјеновника услуга Регистра финансијских извјештаја, предузетници који воде пословне књиге по систему двојног књиговодства обраду тог документа плаћају 90 КМ, правна лица као што су удружења и заједнице етажних власника предају финансијских извјештаја плаћају 45 марака, а средњи и велики пословни субјекти 130 КМ.

Велики привредници за достављање годишњег извјештаја о пословању и извјештаја независног ревизора треба да плате по додатних 25 КМ. За кашњење се плаћају пенали који износе додатних 50 одсто од основне цијене. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана