Велики број фирми намјерно гурнут у стечај

Јелена Бјелица
Велики број фирми намјерно гурнут у стечај

Бањалука - У стечај је током прошле године отишло 296 предузећа у Српској, а мали акционари тврде да су многе фирме намјерно гурнуте у стечајни поступак, што је начин за легализацију пљачкашке приватизације.

У окружним привредним судовима тренутно се води 399 стечајних поступака.

Предсједник Савеза удружења малих акционара РС Небојша Југовић истакао је да је највећи број фирми намјерно гурнут у стечај.

- До тога је довело незаконито вођење предузећа од стране купаца дијела државног капитала, такозваних тајкуна. Стечајни поступци се покрећу, а да се претходно не испита одговорност оних који су довели предузеће у стечај. То је само начин за легализацију пљачкашке приватизације - нагласио је Југовић.

Он појашњава да често већински власници предузеће гурну у стечај, а онда га у стечајном поступку купе за веома мале паре и истисну остале акционаре.

- Велики број малих акционара на тај начин незаконито бива истјеран из власништва предузећа. Мора доћи до ревизије свих стечајних поступака, морају се зауставити стечајеви и преиспитати одговорност оних који су довели предузећа у стечај - рекао је Југовић.

Према његовим ријечима, међу већим фирмама које су намјерно гурнуте у стечај су "Метал" и "Фруктона" из Бањалуке, као и "Металка" из Прњавора.

Истог мишљења је и замјеник предсједника Удружења стечајних управника Душан Ковачевић, који је истакао да је велики број предузећа отишао у стечај због лоше приватизације.

- У Републици Српској је од 2003. године у стечај отишло више од 760 предузећа, док је око 400 стечајева завршено, а свега око 40 успјело је да поново покрене рад. Међу већим предузећима су "Јелшинград", "Метал", "Чајавец", "Певец"... - рекао је Ковачевић.

У Окружном привредном суду Бањалука рекли су да су прошле године запримили 138 приједлога за покретање стечајног поступка.

- Тренутно се воде 222 стечајна поступка, од чега су 43 предмета у фази такозваног "претходног поступка", а 152 предмета су у отвореном стечајном поступку, док је 27 предмета са поднесеним приједлогом за отварање стечајног поступка - рекли су у Окружном привредном суду Бањалука.

Пред Окружним привредним суду у Бијељини су током прошле године покренута 24 стечајна поступка док је запримљено 28 приједлога.

- У нашем суду се тренутно води 56 стечајних поступака, а они у просјеку трају четири године - рекли су у овом суду.

У Источном Сарајеву су истакли да је у прошлој години примљено 18 нових предмета стечаја од којих су у неким поступци отворени док се у другим још испитују услови за отварање.

- Незавршених стечајних предмета је тренутно 48, а у прошлој години су закључена 23 - рекли су у Окружном привредном суду у Источном Сарајеву.

У Окружном привредном суду у Добоју су нагласили да је током прошле године запримљено 25 приједлога за отварање стечајног поступка док је отворено 13, а тренутно се воде 32 стечајна поступка.

У Окружном привредном суду у Требињу тренутно се води 41 стечајни поступак док је у прошлој години запримљено 13, а ријешено 25 стечајева.

Дужина процеса

У судовима истичу да дужина трајања стечајног поступка зависи од низа фактора.

- Према досадашњој пракси стечајни поступци трају од једне па до неколико година - рекли су у окружним привредним судовима у Српској.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана