Велика снижења, а пазар мршав

Драгана Келеч и дописници
Велика снижења, а пазар мршав

Бањалука - Талас распродаје зимске одјеће и обуће преплавио је бутике и продавнице широм Српске, али и поред нижих цијена и до 70 одсто, роба се, како истичу трговци, не продаје, јер муштерије немају новца.

Иако се са излога "смијеше" разни одјевни предмети са упола нижим цијенама, ријетки су они који се одлучују да их купе. Како кажу трговци, узрок мршавог пазара су многобројни празници који су истањили новчанике. У бањалучкој Робној кући "Дамјан" кажу да је у току снижење одјеће до 70 одсто.

- Највише се купују џемпери, који се могу набавити по цијени од 9,90 до 19,90 марака, затим разне мајице којих има и за шест-седам марака - истакли су у "Дамјану".

Снижење је и у осталим бањалучким бутицима. Тако у "Мангу" кажу да се најбоље продају капути и џемпери, али да је ипак највећи број оних који само разгледају робу. У бутику "Овиесе" кажу да је снижење до 50 одсто, гдје истичу да су најповољније зимске јакне, чије су цијене упола снижене.

- Јакне коштају од 50 до 120 марака, џемпери од 20 до 40, а мајице од десет до 20 марака - истакли су у "Овиесеу".

Сезона снижења захватила је и приједорске бутике и крећу се до 70 одсто. Већина Приједорчана ових дана обилази бутике, али ријетки од њих пазарују.

- Узалуд су снизили цијене кад већина нас нема новца да купује. Истрошили смо се на почетку године и покуповали најпотребније. Сад су нас дочекали празници, тако да су узалуд снижене цијене - каже Приједорчанин Вукашин В.

И у бројним градишким бутицима трају снижења, па је зимска обућа и одјећа јефтинија и до 60 одсто.

У бутику "Кобра спорт" у Градишци кажу да су купцима омогућили ниже цијене и до 50 одсто за колекцију јесен-зима.

- Многи који се одлучују за куповину чекају снижења, јер тада за мање новца могу да купе квалитетну робу - рекао је власник бутика "Кобра спорт" Мићо Лукић.

Додао је да се највише купују зимске јакне, дуксеви и тренерке.

Снижења владају и у осталим бутицима широм РС, али трговци не трљају задовољно руке, јер је, како кажу, мало оних који имају новац за куповину.

Буџет и могућности

У удружењу Покрет потрошача РС истичу да већина домаћинстава пажљиво планира свој кућни буџет и расходе.

- Највише се купују основне животне намирнице, а како је вријеме празника многи су потрошили велику суму новца и немају могућност да још нешто пазаре, па чак и ако је на снижењу - кажу у овом удружењу.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана