Велика Британија званично у рецесији

Глас Српске
Велика Британија званично у рецесији

ЛОНДОН - Велика Британија запала је у рецесију први пут од 1991. године, послије економског пада у посљедња два квартала прошле године, показују у петак објављени званични подаци, јавиле су агенције.

Национални завод за статистику саопштио је да је британски друштвени производ умањен за 1,5 одсто у четвртом тромјесечју 2008. године, у поређењу са трећим кварталом, у коме је такође забиљежио пад. Подаци за четврто тромјесечје указују на највећи пад друштвеног производа од 1980. године.

Премијер Гордон Браун изјавио је прије објављивање ових података да користи "сва расположива оружја" у борби против економске кризе. Браун је нагласио да је међународна сарадња од виталног значаја за супротстављање економској кризи и описао садашње околности као "потпуно другачије" у односу на претходне рецесије у Британији.

Британска економија порасла је за 0,7 одсто у 2008. години, што је била најнижа стопа раста од 1992. године, наводи Завод за статистику. Британија се тако придружила земљама еврозоне, као и Јапану и СAД, који су такође у рецесији, док глобална економија покушава да се опорави од краха кредитног тржишта.

У Британији је незапосленост на највишем нивоу за посљедњих 11 година, а Њемачка ће према процјенама владе у Берлину ове године ући у најтежу рецесију од Другог свјетског рата, а чак и у Кини озбиљно успорава економски раст. И Јужна Кореја објавила је податке о великом паду стопе привредног раста.

У Aмерици администрација новог предсједника Барака Обаме грађанима отворено поручује да се не надају да ће им убрзо бити боље.

Највећа свјетска привреда, Aмерика, и даље се суочава и са кризом у банкарском систему и истовремено са рецесијом. Тимоти Гајтнер који је у петак требало да постане министар финансија у Обаминој администрацији, а о стању у привреди за ББЦ је рекао да је повјерење у привреду СAД-а у великој мјери пољуљано.

- Ипак, нисмо изгубили кључну карактеристику Aмерике - а то је да је она у стању да се прилагоди, да се промијени и да се реформише. То ће захтијевати доста времена. Са тако великим послом Aмерика се није суочила у посљедњих неколико генерација. Aли нећемо одустати - рекао је Гајтнер  

Поједностављено речено, Гајтнер тврди да је стање веома тешко али да ће се наћи начин да се СAД извуку.

Роберт Рајх

Један од економских савјетника Барака Обаме Роберт Рајх сматра да ће се СAД опредијелити за формирање такозване лоше или токсичне банке.

- То би била банка у државном власништву која би од постојећих комерцијалних банака откупиле лоше кредите које оне не могу да наплате. Комерцијалне банке би се тако отарасиле кредита на којима трпе губитке и могле би да почну да дају зајмове фирмама и грађанима. Та државна банка би онда за неку годину када се ситуација поправи продала те токсичне кредите и тако повратила уложени новац - каже Рајх.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана