Велика Британија рекла НЕ Европској Унији!

Агенције, FXLider
Велика Британија рекла НЕ Европској Унији!

Велика Британија напушта Европску Унију. Након објаве вјести финансијско тржиште је доживело праву буру. Већина ризичнијих финансијских инструмената као што су британска фунта, евро, акције и фјучерси како у Европи тако и у Азији и САД-у, доживјели су нагли пад, а инвеститори се преусмјерили на сигурније инструменте као што су Јапански јен, амерички долар и злато.

Шта се дешава сада када је Велика Британија одлучила да напусти Европску Унију?

Три године након што је Дejвид Камерун најавио стратегију о реформи Европе и ставио је на референдум, Британија је одлучила да изађе.  Пут пред њом је неизвјестан. Ниједна чланица прије није изашла из блока, а услови изласка дефинисани су „Чланом 50 Лисабонског уговора".

Шта се данас очекује?

Мартин Шулц, предсједник Европског парламента у 9:30 се састао  са управним одбором Европског парламента  како би усагласили заједничку позицију. Очекује се да ће тражити хитну активацију члана 50 како би се избјегли мјесеци несигурности.

У 11:30 састају се четири најмоћнија члана Брисела:  Доналд Туск, предсједник Савјета Жан Клод Јункер, предсједник Комисије, Марк Руте, холандски премијер који тренутно председава Савјетом и Мартин Шулц, предсједник Европског парламента. Након састанка се очекују говори.

У суботу 25.06. очекује се састанак министара иностраних послова шест чланова: Француске, Њемачке, Холандије, Луксембурга, Италије и Белгије који ће разговарати о импликацијама резултата референдума.

Самит

Дејвид Камеру који је подњео оставку, али ће на месту премијера остати још три месеца, ће се у уторак и сриједу на самиту састати  са партнерима Европског савејта на коме ће бити под великим притиском да активира члан 50 и преговоре о прекиду трговинских споразума, јер чланице не желе да се ова ситуације мјесецима продужава.  Једна од тема биће и имигрантска криза укључујући предлог о депортовању афричких избеглица.

Члан 50 Лисабонског уговора и нови договор

Активација члана 50 подразумијева формални почетак процеса одвајања који ће трајати 2 године. Након тога, закони Уније се више неће подразумијевати за Велику Британију. Услови изласка ће бити договорени од стране преосталих 27 чланица од којих свака има право вета и чији парламенти такође треба да верификују договор. Сам политички излазак Британије је најлакши дио. Много тежи је економски, постизање нових трговинских споразума и успостављање нових тарифа и баријера као и договора о обавезама као што је слобода кретања. Према мишљењу званичника ЕУ, овај процес би могао да потраје додатних 5 година.

Пословни приватни сектор жели да што више ублажи услове како би се спријечио економски шок, међутим политичари сматрају да услови морају бити брутални како би се обесхрабриле остале чланице да пођу истим путем.

Законска регулатива

Једна од опција је да се закони ЕУ једноставно убаце у устав Британије. Ипак постоје и шпекулације да ће нова влада искористити прилику за нову регулацију. Ово значи да ће влада морати да уради истовремено три ствари: успостави нови договор са Бриселом, издејствује серију важних трговинских споразума широм свијета и поново регулише устав.

Брисел

Фокус Брисела је сада на очувању пројекта ЕУ. Приједлог о ближој војно-одбрамбеној интеграцији који нарочито подржавају Њемачка и Француска, а који  је данас требало да буде  послат владама чланица, за сада ће бити остављен по страни, док ће други као што су јавне финансије вјероватно прећи у први план. Истовремено, европски званичници се прибојавају домино ефекта како унија без Велике Британије постаје мање атрактивна за либералне, богате сјеверне земље као што су Данска и Холандија, где већ десничари почињу да говоре о сличном сценарију. Избори у Холандији ће се одржати у марту следеће године, у Француској у априлу и мају, а у Њемачкој на јесен.

*********

*******

FXLider ima saradnju sa Fortrade Limited – kompanijom autorizovanom i regulisanom u UK od strane FCA (Financial Conduct Authority) pod licencom broj 609970.

Ugovori za razliku u cijeni (CFD) predstavljaju proizvode koji se oslanjaju na financijski leverage i nose visoku razinu rizika za Vaš kapital jer cijene mogu brzo postati nepovoljne za Vas. Ovi proizvodi možda neće biti prikladni za sve klijente i stoga morate biti sigurni da ste razumjeli rizike, a potražite i nezavisan savjet. Ovaj materijal ne predstavlja ponudu, potraživanje niti transakciju, u pogledu bilo kojega financijskog instrumenta. Gubici mogu nadmašiti Vaše depozite i od Vas bi se mogle očekivati dodatne uplate. FXLider ne prihvaća bilo kakvu odgovornost za bilo kakvu uporabu ovih komentara niti za posljedice koje iz toga mogu proisteći. Ne daje se nikakvo uvjeravanje niti garanciju za tačnost ili potpunost ovih podataka. U pogledu toga toga, svaka osoba koja postupi prema njima, radi to u potpunosti na vlastiti rizik.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана