Већински власник Фабрике дувана и даље крши закон

М. Ч.
Већински власник Фабрике дувана и даље крши закон

БAЊAЛУКA - Без обзира на упозорења Владе РС, већински власник "Фабрике дувана" Бањалука наставио је да крши закон и отпушта раднике, рекао је предсједник Гранског синдиката пољопривреде и прехрамбене индустрије РС Јово Јовановић.

- Очекујем да ће се реализовати закључак Савјета за приватизацију РС када је ријеч о контроли коју треба да изврше ИРБ РС и Пореска управа. На тај начин ријешиће се дио проблема које је везан и за отпуштање радника. Очигледно је да послодавац ради по своме и по сваку цијену жели да отпусти раднике, а синдикат предузећа треба да одлучи у којем правцу ће даље ићи како би се спријечила самовоља послодавца - казао је Јовановић.

Предсједник Синдикалне организације "Фабрике дувана" Мирослав Маринковић каже да ће власник фабрике вјероватно наставити да отпушта раднике.

- Људи су испрепадани и у овом моменту ни сами не знамо шта да радимо. Покретање штрајка нам не иде у корист, али неке конкретне потезе ћемо свакако покренути - казао је Маринковић.

Портпарол Инвестиционо-развојне банке РС Зоран Поповић рекао је да ће се о контроли у "Фабрици дувана" и њеним резултатима моћи говорити тек када се тај посао заврши.

Седам радника "Фабрике дувана" Бањалука, међу којима је и члан синдикалног одбора, у петак, 11. марта, добило је отказе.
Предузеће "Aнтонић трејд", чији је власник Небојша Aнтонић, купило је 55 одсто државног капитала бањалучке "Фабрике дувана" у септембру 2006. године за око 2,1 милион КМ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана