Већини становника РС пријети презадуженост

Тања Шикањић
Већини становника РС пријети презадуженост

БAЊAЛУКA - Веома много становника у Српској се задужује више од трећине своје плате, те им због тога пријети опасност од презадужености и немогућности сервисирања својих обавеза, упозоравају економски стручњаци.

- Иако није препоручљиво да се становници задужују више до трећине плате, становници РС се ријетко придржавају поменутог лимита, те је код великог броја грађана задуженост већа од овог процента - истакао је члан Удружења економиста РС SWOT Милош Тодоровић.

Он је додао да становници, уколико се задужују више од тог износа, полако улазе у зону у којој постоји опасност да буду превише задужени, односно да неће моћи да плаћају све обавезе.

- Задуживање је, генерално, опасније у времену рецесије, јер долази до тренда смањења плата, њихове нередовне исплате, а и могућности да останете без посла - упозорио је Тодоровић.

И у Покрету потрошача РС упозоравају да би становници у Српској требало да буду опрезнији приликом задуживања, јер током отплате кредита многи од њих дођу у ситуацију да не могу платом покрити текуће трошкове и вратити рату кредита.

- С обзиром на то да просјечна плата није довољна ни за покривање кућног буџета, становници би требало да избјегавају свако задуживање које није нужно - истакао је секретар Покрета потрошача РС Драгован Петровић.

У РС се не воде евиденције о томе колики удио има задуженост у односу на мјесечна примања лица која се задужују, а према подацима Aгенције за банкарство РС, просјечна задуженост по становнику Српске у банкарском сектору крајем првог квартала ове године износила је 1.422 КМ, што је у односу на крај прошле године више за 15 КМ.

Раст

Тренд раста задужености настављен је и у прошлој години у односу на 2009. годину, што показују подаци Aгенције за банкарство РС, према којима је потражња за дугорочним кредитима у банкама прошле године порасла за пет одсто у односу на 2009. годину.

У структури дугорочних кредита највеће учешће имали су кредити грађанима од 45 одсто са стопом раста од два процента у односу на крај 2009. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана