Већина развијених земаља на ивици рецесије

Глас Српске
Већина развијених земаља на ивици рецесије

ВAШИНГТОН - Већина развијених земаља свијета тренутно се налази у фази привредне стагнације или на ивици рецесије, односно успоравања у привредној активности.

Зато би законодавци требало да заузму агресивнији став како би се спријечила дубља привредна криза, казао је представник Међународног монетарног фонда (ММФ), објавио је бусинесс.хр.

- Пред скори завршетак трећег тромјесечја, већина развијених привреда стагнира или се налази на рубу рецесије, док су актуелни инфлацијски ризици добро зауздани - изјавио је први замјеник извршног директора ММФ-а Yон Липски.

Поручио је да је штетну глобалну рецесију и даље могуће избјећи. Додао је, међутим да ће сваки опоравак бити поступан а да би се државна средства могла показати нужним за заштиту финансијског система.

Липски је казао да ће још финансијских институција пропасти, али је нагласио да се мора избјећи пропаст цијелих система.

- Иако су америчке и европске банке погођене једногодишњом кризом, повећале свој капитал, те су инјекције и даље неких 150 милијарди долара мање у односу на висину отписа, а даље прикупљање капитала биће далеко скупље, ако не и немогуће -упозорио је Липски.

Успоравање активности у развијеним привредама требало би помоћи да се обузда инфлацију а ММФ сматра како се у већини развијених земаља углавном проводи примјерена монетарна политика, али да простора за снижавање каматних стопа имају и Европска централна банка и Енглеска банка.

У привредама у развоју многе би земље могле причекати с промјенама каматних стопа, иако се неке од њих и даље боре с озбиљним инфлацијским ризицима и мјере би им требало да им буду строже.

Липски је казао да су до сада тржишта у настајању била релативно поштеђена финансијских потреса, дјелимично зато што су већином велики извозници и биљеже вишкове на текућем рачуну платног биланса. Упозорио је међутим, да би се те земље могле суочити са заокретом у капиталним токовима, што би имало озбиљне посљедице по њихове привреде и финансијске институције.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана