Већина микрокредитних организација остварила позитиван финансијски резултат

Агенције
Већина микрокредитних организација остварила позитиван финансијски резултат

Сарајево - Већина микрокредитних организација чланица Удружења микрокредитних организација у БиХ, које имају тржишно учешће у БиХ од 98 одсто, забиљежиле су позитиван финансијски резултат у првом кварталу ове године, преносе агенције.

На нивоу микрокредитног сектора у првом тромјесјечју ове године остварен је позитиван финансијски резултат у износу од 976.000 КМ.

Према подацима Агенције за банкарство, портфолио у ризику преко 30 дана у микрокредитном сектору је 3,97 одсто.

У претходном периоду дошло је и до пада броја кредитних партија које отплаћују жиранти, саопштено је из Удружења микрокредитних организација.

Према подацима ентитетских Агенција за банкарство, у првом кварталу ове године од укупног броја кредитних партија, 4,76 одсто отплаћују жиранти.

Мада су евидентни позитивни помаци у пословању микрокредитних организација у БиХ, још се не може говорити о потпуној стабилизацији, с обзиром на економско стање у земљи, као и ограничавајући законски оквир за пословање микрокредитних организација.

У будућности је потребно хармонизовати прописе у оба ентитета БиХ, јер микрокредитне организације послују на јединственом економском тржишту, али под различитим условима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана