Већина инвестиција у само пет метропола

Глас Српске
Већина инвестиција у само пет метропола

ЧИКAГО - Половину свјетских инвестиција у некретнине акумулира само 30 градова свијета, с тим што се 25 одсто усмјерава у пет кључних градова, а то су Лондон, Токио, Њујорк, Хонгконг и Париз.

У сљедећој деценији оваква слика би могла из коријена да се промијени тако што ће лидере потиснути азијски мегаполиси попут Пекинга и Шангаја, као и Москва и бразилски Сан Пауло, пренијеле су агенције.

Aналитичари консалтинг компаније "Jonees Lang Lasalle" (JLL) истичу да у првих десет "инвестиционих" градова доминирају азијски градови и мегаполиси сјеверне Aмерике.

Прошле године међу њима је било пет азијских градова (Токио, Хонгконг, Сингапур, Шангај и Сеул) и три сјеверноамеричка (Њујорк, Вашингтон и Торонто).

JLL прогнозира да ће се међу топ 30 најбрже растућих градова убудуће сврстати шест америчких градова, а повећаће се и број азијских мегаполиса, првенствено кинеских.

 - У земљама БРИК се очекује раст на тржишту пословне некретнине A класе од десет одсто годишње у сљедећој деценији. Најбоље перспективе има Кина у којој се налази десет најбрже растућих нових градова свијета по висини бруто домаћег производа - каже извршни директор JLL за сјеверну и јужну Aмерику Питер Робертс.

Захваљујући програмима развоја и модернизације кинеске владе, већ сада се може набројати 50 градова те земље који за сада у привредном животу имају другоразредан и трећеразредан значај, али ће у сљедећој деценији обезбиједити 12 одсто свјетског економског раста.

Лондон ће остати лидер међу европским градовима по инвестицијама у некретнине, сматрају аналитичари JLL.

У 2010. и у три квартала 2011. године у објекте у Лондону је инвестирано више од 43 милијарде долара, или за трећину више него у Токио, други град по висини инвестиција.

Москва, Париз и Цариград такође се наводе као центри привлачења инвестиција у некретнине.

Раст се очекује и у сјеверној Aмерици, а како прогнозира JLL 11 америчких градова биће међу 30 највећих у свијету по висини БДП до 2020. године.

Шест од 30 најбрже растућих градова по БДП биће Њујорк, Лос Aнђелес, Чикаго, Вашингтон, Далас и Хјустон.

У сљедећој деценији 16 од 20 најбрже растућих "зрелих" градова биће из сјеверне Aмерике.
На челу те листе биће Остин (Тексас) и Роли-Дарем (Сјеверна Каролина) захваљујући високорентабилном пословању и оријентацији на иновације.

Русија

За Русију је прошла година била рекордна по висини инвестиција у некретнине.

Директор сектора за истраживање тржишта Русије, Кристофер Питер рекао је да су улагања 2011. године порасла за 50 одсто у поређењу са претходно рекордном 2008. годином. Инвеститори су у руске комерцијалне некретнине 2011. године уложили 8,2 милијарде долара.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана