Већи фонд за презадужене

Глас Српске
Већи фонд за презадужене

БРИСЕЛ - Министри финансија чланица еврозоне ће на данашњем састанку разговарати о повећању обима фонда за финансијску помоћ презадуженим чланицама и начинима за спречавање могућих нових криза, јавио је Танјуг.

На састанку у Бриселу министри финансија земаља које као валуту користе евро и предсједник Европске централне банке Жан-Клод Трише покушаће да постигну напредак у договору о новим, свеобухватним мјерама против дужничке кризе држава, пренио је Ројтерс.

Међу те мјере спада и повећање обима Европског фонда за финансијску стабилност (EFSF), који је створен у мају 2010. са 440 милијарди евра за помоћ презадуженим чланицама еврозоне како би се повећао његов капацитет кредитирања и повећала флексибилност у погледу трошења средстава.

Повећање обима фонда EFSF је главна тема разговора у еврозони већ мјесецима, откад је постало јасно да његов стварни капацитет кредитирања износи само око 250 милијарди евра, а не 440 милијарди евра, усљед гаранција које су уграђене у фонд, а потребне су да би се задржао највиши кредитни рејтинг "AAA".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана