Веће таксе нови удар

Марина Чигоја
Веће таксе нови удар

Бањалука - Измјенама Закона о административним таксама, које је без знања и консултација са привредницима усвојио Парламент БиХ, предвиђено је повећање цијена тарифа административних такса које се наплаћују при увозу и извозу, што представља нови удар на привреду и неприхватљиво је за привреднике у РС.

Наводи се то у саопштењу Привредне коморе РС и додаје да је повећање административних такса, према новом Закону о измјенама и допунама Закона о административним таксама, још једно од безброј парафискалних оптерећења на привреду РС, али и БиХ у цјелини.

- Због тога, Привредна комора РС од надлежних органа тражи хитну измјену наведених повећања и враћање на раније висине административних такса, док се не нађе најбоље рјешење које ће бити усклађено са потребама привреде, како домаћа привредна друштва не би била доведена у још тежу ситуацију - казали су у Привредној комори.

У Комори истичу да је овим измјенама за захтјеве, молбе, приједлоге, пријаве, поднеске, умјесто досадашњих пет КМ предвиђено плаћање десет марака. Поред тога, за царинску пријаву којом се роба пријављује за царински одобрено поступање, умјесто досадашњих пет, наплаћује се 20 КМ.

За царинску пријаву којом се роба пријављује за царински поступак извоза и поновног извоза којим се раздужује царински поступак с економским учинком, умјесто досадашњих пет КМ наплаћује се десет марака, док се за остала увјерења и потврде у поступку индиректног опорезивања, ако није другачије прописано, умјесто досадашњих десет наплаћује 20 КМ.   

У Привредној комори наглашавају да предузећа која се баве лон-пословима са партнерима из Европске уније у току једне године у просјеку раде око 2.000 царинских процедура, те да ће на основу овог повећања такса њихови трошкови на годишњем нивоу бити повећани за најмање 20.000 КМ.

- С обзиром на то да све прогнозе говоре да се криза продубљује, што значи да ћемо у 2013. години бити изложени изразито сложеним условима пословања, због чега је идућа година означена као година штедње, овакви поступци власти на нивоу БиХ у потпуној су супротности са најављеним растерећењима привреде и унапређењем услова пословања - казали су у Привредној комори.

Додали су да је важно да се приликом доношења закона који ће директно утицати на пословни амбијент, као и на висину парафискалних оптерећења, омогући већа транспарентност, али и да се тражи став и мишљење пословне заједнице. 

Члан Извршног одбора Удружена произвођача коже, текстила и обуће при Привредној комори РС Радован Пазуревић каже да је потпуно неразумно ново захватање од привредника, којима је и без овога потребна субвенција за рад.

- Сада се поставља питање шта ми то радимо. Неприхватљиво је да се једнострано, без консултације са привредницима повећавају намети. То је још један удар на привреднике који једва крпе крај с крајем - нагласио је Пазуревић.

Он је истакао да власти БиХ на овај начин показују да брину само о себи, а није их брига како ће се снаћи привредници.++

Ковачевић

Министар индустрије, енергетике и рударства РС Жељко Ковачевић рекао је да Министарство не подржава ништа што додатно оптерећује привреду Српске.

- Ми ћемо наставити да се боримо за стварање што повољнијег привредног амбијента у Српској, а повећање административних такса никако не доприноси томе - рекао је Ковачевић. 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана