Веће пореске обавезе, мање субвенција за привреду

Марина Чигоја
Веће пореске обавезе, мање субвенција за привреду

БAЊAЛУКA - Економска политика Републике Српске за 2011. годину предвиђа веће пореске обавезе, оштрију фискалну дисциплину, наставља се смањивање плата у јавном сектору, као и субвенција за привреду.

Министар финансија Републике Српске Aлександар Џомбић рекао је јуче послије јавне расправе са представницима прерађивачке индустрије у Привредној комори РС у Бањалуци да ће се мјере предвиђене Економском политиком на приходовној страни односити, прије свега, на повећање стопа доприноса Фонда ПИО, Фонда здравства, Фонда дјечије заштите и запошљавања.

- Имали смо доста примједби на укидање неопорезивог дијела на доходак. Представници текстилне и кожарско-обућарске индустрије сматрају да ће то довести у питање њихово пословање, тако да смо остали отворени и за додатне опције. Доста се расправе водило и о административним баријерама и на то ћемо ставити фокус у идућем периоду - казао је Џомбић послије представљања радне верзије Економске политике за 2011. годину.

Додао је да је у овом документу предвиђен наставак смањења плата у јавном сектору.

- Државним службеницима биће настављено смањење личних доходака од 15 одсто, као и до сада, плус десет одсто за високопозициониране службенике. У овом приједлогу није предвиђено смањење плата просвјетним радницима, као ни полицији - казао је Џомбић.

Министар финансија је истакао да је за подстицај извоза и даље предвиђено 15 милиона марака, али да је укинут подстицај за текстилну, кожарску и обућарску индустрију од 50 марака по раднику. Он је нагласио да се код доприноса највећи ефекти очекују у Фонду ПИО и Фонду здравства, јер ту постоје и највећи проблеми.

- Предвиђена повећања требало би да санирају годишњи дефицит у Фонду ПИО који износи око 70 милиона марака. Што се тиче пореза, осим укидања неопорезивог дијела пореза на доходак, предложили смо и прогресивну стопу за високе плате, али мислим да ће јавна расправа о Економској политици резултирати увођењем неколико прогресивних стопа - истакао је Џомбић и додао да ће због укидања неопорезивог дијела на све плате Влада размислити о нижој пореској стопи за секторе са ниским платама, како би била извршена компензација.

У документу радне верзије Економске политике за 2011. годину која је у посједу "Гласа Српске", предвиђено је да са плате до 1.500 КМ опорезују са десет одсто, а лични дохоци изнад 1.500 марака са 20 одсто.

Џомбић је рекао да је у идућој години за подстицај пољопривредницима предложено 60 милиона умјесто прошлогодишњих 80 милиона марака.

- Ове године требало би да изостане издвајање за путеве у селу. У преговорима смо са Европском инвестиционом банком и са Свјетском банком за кредит од 50 милиона евра - казао је Џомбић.

Предсједник Привредне коморе Републике Српске Борко Ђурић рекао је да предложене мјере у Економској политици нису права слика онога што је привредницима најављено током израде овог документа.

- Прибјегло се политици "захватања" из привреде што, према општој оцјени свих привредника, није добар потез. Очекивали смо да ће у овим мјерама више пажње посветити начинима за смањење потрошње, повећање ефикасности јавне администрације и свих који су ослоњени на буџет, у смислу стварања повољнијег амбијента за привређивање. Имали смо примједбе и на предвиђено повећање стопа доприноса и за увођење и повећање стопа пореза, што ће значајно отежати привређивање у земљи, а што није својствено ниједној од влада и држава у окружењу у вријеме економске кризе - истакао је Ђурић.

Он је рекао да су привредници добили увјеравања да се ради о радном материјалу и да ће се учинити све да се удовољи захтјевима привреде и да се већи дио захватања или сведе на минимум или потпуно елиминише из Економске политике.

- Што оптерећења буду већа, биће веће шансе да се смањују плате у привреди, отпуштају радници, затварају предузећа и да се смањује конкурентност привреде - казао је Ђурић.

Предсједник сектора за кожарску, текстилну и обућарску индустрију при Привредној комори РС и директор дервентске фабрике обуће "Санино" Радован Пазуревић истакао је да су привредници овог сектора имали доста примједби на приједлог Економске политике за идућу годину која их ставља у још лошије услове пословања у односу на годину на измаку, поготово због укидања субвенције од 50 марака по раднику.

- Због овога многи произвођачи из ове области предвиђају нова отпуштања радника - нагласио је Пазуревић.

У Привредној комори Српске јуче у поподневним часовима одржана је и јавна расправа о документу Економске политике са представницима грађевинског и сектора пољопривреде, док ће данас расправа бити одржана са представницима синдиката и послодаваца РС.

Извршни директор Удружења економиста РС "SWOT" Саша Грабовац сматра да су процјене о макроекономским кретањима у Републици Српској које су представљене у Економској политици за идућу годину, базиране на ономе што је планирано да се ради ове године.

- У овом документу јасно се види да су предвиђена већа оптерећења. Фонд ПИО и Фонд здравства су ушли у одређене проблеме и то се покушава пребродити повећањем прихода од пореза и доприноса. Надам се да је овај документ рађен тако да би се Влади оставило више простора за стварање компромиса и да намјера није била да се иде са повећањем, јер овако замишљена економска политика сигурно не би дала очекиване резултате - истакао је Грабовац и изразио очекивање да ће Влада прихватити примједбе привредника.

- Влада треба да буде оптимистична и мислим да су ове процјене тако и рађене. Бруто друштвени производ је планиран у износу нешто већем од реалног, али сматрам да би и мањи раст од планираног био добар - казао је Грабовац.

Грађевински пројекти

Говорећи о стању у грађевинском сектору и иницијативи да домаћа предузећа граде велике инфраструктурне пројекте, прије свих аутопут Бањалука - Добој, Борко Ђурић сматра да све више преовладава мишљење да би сви домаћи капацитети требало да буду стављени у функцију реализације оваквих пројеката.

 

 

показатељи

2006.

2007.

2008.

2009.

2010.

2011.

БДП у милионима КМ - номинални

6.544

7.351

8.489

8.223

8.445

8.850

БДП по становнику у КМ

4.533

5.106

5.906

5.730

5.904

6.210

% раста БДП-а, реално

6,0%

6,7%

6,2%

-3,0%

0,5%

2,5%

Инфлација - просјечна годишња стопа

8,4%

1,1%

7,2%

-0,4%

2,5%

2,3%

Просјечне нето плате у КМ

521

585

755

788

781

814

Раст увоза у %

-6,5%

21,3%

23,9%

-14,0%

13,5%

3,9%

Раст извоза

36,2%

8,5%

15,0%

-13,0%

32,0%

9,4%

Лег: Процјене макроекономских показатеља од 2006. до 2011.  године

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана