Веће камате угрозиле би и банке и клијенте

Драгана Келеч
Веће камате угрозиле би и банке и клијенте

Бањалука - Поједине банке у БиХ најављују да би у идућем периоду могло доћи до раста каматних стопа, на шта економски стручњаци поручују да за то нема реалног основа, те да ће и саме банке бити у великом губитку ако се то деси, јер ће, између осталог, изгубити велики број клијената.

Да би каматне стопе у БиХ могле да расту у идућем периоду поручио је директор Рајфајзен банке Михаел Милер у четвртак у Сарајеву, када је током сусрета са новинарима прецизирао да су каматне стопе посљедњих година биле веома ниске у поређењу са ризиком и ситуацијом у БиХ.

Милер је казао да су камате до сада биле ниске због повећане конкурентности, “јер имамо много банака - 29, за тако малу земљу као што је БиХ”, те да ће кредитирање становништва у идућем периоду постати теже.

- Већ се осјећа пад кредитне способности због економске ситуације - нагласио је Милер.

Извршни директор Удружења економиста “СЊОТ” Саша Грабовац рекао је за “Глас Српске” да нема оправдања за подизање каматних стопа у тренутном нивоу пласмана, те да банке које мисле да могу да подигну каматне стопе у ствари кубуре са квалитетним пројектима, а ниво средстава који држе код Централне банке већи је од нивоа који је прописан.

- Самим тим то значи да оне немају гдје да пласирају средства. С друге стране, подизање каматних стопа може само да проузрокује још мању тражњу за кредитима, што није добро ни за банке, а не само за клијенте - истакао је Грабовац.

Истог мишљења је и економски аналитичар Зоран Павловић, који истиче да у идућем периоду нема реалног основа за раст каматних стопа Српској и ФБиХ.

- Раст каматних стопа неминовно би довео до пада тражње, која није изражена ни у посљедњих пар година, тако да се може десити да свака банка која повећа цијену својих услуга изгуби кориснике - нагласио је Павловић.

Банке које би подигле висину каматних стопа, додаје он, довеле би до тога да банкарски систем буде преоптерећен бројем запослених и трошковима пословања, а малим пласманима, што би практично довело до смањивања броја запослених.

- Цијела ситуација не говори у корист такве оцјене да би могло доћи до раста каматних стопа, јер се оне одређују на бази више елемената, од ситуације на свјетској пијаци новца, односно еурибору у Лондону, до тога каква је заштићеност банкарског система у једној земљи, што је код нас заиста добро урађено са постојањем агенција за банкарство у ентитетима - казао је Павловић и додао да и ако се десе корекције каматних стопа,  оне ће бити минималне.

Потрошачи

A ако би заиста дошло до повећања каматних стопа у Српској и ФБиХ, то би имало низ посљедица на већину становника, који подижу кредите да би ријешили своје текуће финансијске проблеме, сматрају у удружењима потрошача.

- Због ниских примања многи становници су принуђени да подижу кредите како би ријешили неке од текућих проблема и исплатили неизмирене обавезе. Вишим каматним стопама то би им било онемогућено, јер не би били у стању да их плате, што би опет довело до тога да би банке изгубиле велики број својих клијената - нагласио је секретар Покрета потрошача РС Драгован Петровић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана