Већа заштита корисника финансијских услуга

Марина Чигоја
Већа заштита корисника финансијских услуга

БAЊAЛУКA - Нацртом Закона о измјенама и допунама Закона о Aгенцији за банкарство Републике Српске, који је јуче усвојила Влада РС, проширена је регулаторна и контролна улога Aгенције те јој је дата надлежност да доноси подзаконске акте и обезбјеђује заштиту права корисника финансијских услуга у банкарском систему.

Из Бироа Владе за односе с јавношћу саопштено је да је циљ ових предложених измјена и допуна осавремењавање и проширивање регулаторно-контролне функције Aгенције да би банкарски систем Српске остао стабилан и здрав.

- Предложеним одредбама закона спречава се прање новца и финансирања терористичких активности - наводи се у саопштењу и додаје да се у оквиру Aгенције успоставља и омбудсман у банкарском систему.

- Омбудсман треба да обезбиједи задовољавајући ниво заштите права корисника финансијских услуга кроз правично и брзо рјешавање несугласица и спорова, уз минимум формалности - пише у саопштењу.

Директор Aгенције за банкарство Републике Српске Славица Ињац каже да се институција омбудсмана уводи како би се помогло корисницима финансијских услуга у заштити њихових права.

- Омбудсман ће бити независан у свом раду, али неће моћи да поништава облигације. Ми већ имамо у оквиру Aгенције за осигурање институцију омбудсмана која се показала као корисна - казала је Ињац и додала да ће прање новца од сада бити минимализовано.

Професор Економског факултета у Бањалуци Вујо Вукмирица каже да је измјене којима се Aгенцији дају већа овлаштења требало донијети и раније, посебно ако се имају у виду дешавања у посљедње двије године у банкарским системима у свијету.

- Мислим да је то добра вијест. Повећањем контроле над банкарским системом стварају се услови за легално кретање новца и смањују услови за његово прање, што је свакако позитивно - истакао је Вукмирица.

Монопол

Вујо Вукмирица каже да банке у Републици Српској у извјесном смислу имају монополски положај.

- Банке због нестабилности економског и политичког уређења у цјелини користе прилику да што више избјегну пословање према тржишним принципима - истакао је Вукмирица.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана