Већа оптерећеност плате ратом кредита

Глас Српске
Већа оптерећеност плате ратом кредита

БЕОГРАД - Становници Србије ће од маја моћи више да се задужују у банкама, јер ће се дозволити већа оптерећеност плате мјесечном ратом за кредит. Дозвољени минус више се неће рачунати као дио укупног дуга, јавио је РТС.

- Одлука о олакшицама за задуживање биће донесена ове недеље - рекли су у Народној банци Србије (НБС).

Грађани Србије дужни су у просјеку 650 евра, што је, послије Македоније, најниже у региону. Та бројка сигурно би била већа да Народна банка Србије није ограничила колико мјесечна рата може да оптерети плату.

У НБС -  кажу да је за стамбени кредит рата је могла да буде 50 одсто зараде, а убудуће би могло да буде 60 одсто.

- Код осталих кредита рата је трећина плате, а убудуће би могла да буде 40 одсто. Практично, грађани Србије моћи ће више да се задужују - кажу у Народној банци Србије.

Банкари очекују већу потражњу са кредитима, али кажу да то неће довести и до њиховог појефтињења. Не очекују ни проблеме у отплати.

- Верујем да ће банке настављајући доследну примену својих политика ризика и комерцијалних политика знати да процене којим клијентима треба дозволити да се задужују више од 30 или више од 50 одсто уколико имају стамбени кредит - рекао је Мирослав Ребић из "Сосијете женерал" банке.

Иако се слажу да ће ова мјера повећати потрошњу и подстаћи раст привреде, економисти упозоравају да свако треба добро да одмјери колико може од плате да издвоји на кредит, јер је од почетка кризе порастао број клијента који касни са измирењем дугова.

- Да ли ће њихове плате или пензије бити веће, то је такође неизвесно. У том смислу постоји доста висок ризик већи него пре годину или две дана, када се људи задужују - рекао је професор Универзитета Мегатренд Владимир Вучковић.

Док се чека коначна одлука Народне банке о повећању кредитне рате у односу на висину плате, разматра се и могућност да се у Кредитном бироу дозвољени минус више не рачуна као дио укупног задужења.

Жиранти

Како најављују из народне банке Србије жиранти би требало да буду растерећени јемства које су дали за туђи кредит, односно да се оно убудуће не би требало да третира као њихов лични дуг. Све то требало би да заживи од идућег месеца.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана