Већа наплата пореза за девет милиона КМ

Aгенције
Већа наплата пореза за девет милиона КМ

Бањалука - Пореска управа Републике Српске саопштила је да је за седам мјесеци ове године наплатила 1,182 милијарде КМ јавних прихода, што је за девет милиона КМ, или један одсто више него у истом периоду прошле године.

Наплата директних пореза већа је за шест одсто, односно за 13,91 милиона КМ, а најзначајнији раст за првих седам мјесеци ове године остварен је по основу пореза на непокретности, наплаћеног у већем износу за 99 одсто, те по основу пореза на добит.

Укупан износ наплаћен по основу доприноса за седам мјесеци ове године мањи је за један одсто у односу на исти период прошле године, с тим да доприноси за Фонд пензијско-инвалидског осигурања /ПИО/ биљеже раст за један одсто, а доприноси за Фонд здравственог осигурања мањи су за три одсто.

Наплата по основу осталих јавних прихода процентуално је остала на истом нивоу.

У јулу је наплаћено 193 милиона КМ јавних прихода, што је за девет одсто или око 16 милиона КМ више него у јулу прошле године.

Наплаћени износ по основу директних пореза већи је 14 одсто, а по основу пореза на добит наплаћени износ већи је за 24 одсто. Наплата по основу пореза на доходак већа је за 12 одсто.

Наплата по основу доприноса у јулу већа је за седам одсто у односу на исти мјесец прошле године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана